Насловна / Вести / 24.11.2016. у центру Бачке Паланке саветовање и тестирање на ХИВ

24.11.2016. у центру Бачке Паланке саветовање и тестирање на ХИВ

У сусрет 1.децембру СВЕТСКОМ ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ. Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе ETW

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом и требало би да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, посебно ако се ризично понаша.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење, квалитетан и дуг живот особама инфицираним ХИВ-ом, као и заштиту других и спречавање преношења ХИВ-а са мајке на бебу. Такође, правовремено саветовање и тестирање на ХИВ омогућава особама које нису инфициране ХИВ-ом да током поверљивог разговора са квалификованим саветником сагледају и процене сопствене ризике и факторе који томе доприносе, да науче да примене мере заштите од крвљу преносивих инфекција и инфекција које се преносе полним путем.

У склопу националне кампање поводом 1. децембра од 2013.г.организује се и акција “Европска недеља тестирања”. Циљ и овогодишње кампање, која се одвија под слоганом: ТЕСТИРАЈ СЕ ! ЛЕЧИ ! СПРЕЧИ! је подстицање на тестирање, подизање свести појединца као и јавности о добробити ране дијагнозе и лечења, имајући у виду чињеницу да једна од три особе не зна да је инфицирана. Терапија у нашој земљи је доступна свима који живе са ХИВ-ом, њом се постиже задовољавајући квалитет живота, утиче се на спречавање ширења инфекције и чини да је СИДА сада хронична болест.

stop-nasilju-baner-320x50

У склопу акције представници Института за јавно здравље Војводине,у сарадњи са Удружењем “Превент” из Новог Сада и Домом здравља “Др Младен Стојановић” Бачка Паланка, спровешће саветовање и тестирање на ХИВ 24.11.2016.г. од 12-14 часова у мобилној медицинској јединици у центру Бачке Паланке (код поште). Организовање акције помоћи ће и активисти Црвеног крста и Омладинског центра Бачка Паланка.

Тестирање је анонимно, бесплатно, није потребна здравствена књижица, а ни упут. Приликом тестирања ће се користити брзи тестови чији су резултати познати након 20 минута!

ДПСТ– добровољно, поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ, спроводи се током целе године у Епидемиолошкој служби Дома здравља Бачка Паланка, сваког радног дана од 8-12 часова.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Епидемиолог др Мирјана Валан)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *