utorak, jul 16, 2019
Naslovna / Vesti / Agenciji koja ja slala radnike u Slovačku oduzeta dozvola

Agenciji koja ja slala radnike u Slovačku oduzeta dozvola

Ministarstvo za rad oduzelo je dozvolu za obavljanje posredovanja u zapošljavanju agenciji „Express people“ iz Bačkog Petrovca, koja je radnike upućivala na rad u Slovačku.

Dozvola je oduzeta, između ostalog, jer ova agencija zaposlenima nije dostavila obračune zarada i nije ugovorila opise poslova koje zaposleni treba da obavljaju, a poslala ih je na službeni put u Slovačku, piše Radnik.rs.

Agencija je šest meseci imala dozvolu Ministarstva za rad da se bavi zapošljavanjem, a osnovana je prošle godine. U tom periodu, ova agencija je objavljivala više oglasa za posao na proizvodnji LCD televizora u fabrici Foxconn-a koja se nalazi u slovačkom gradu Nitra. Na portalu Infostud objavljeno je tri oglasa za posao.

U jednom od oglasa za posao operatera u proizvodnji pisalo je da se na tom poslu može zaraditi i „do 500 evra mesečno uz besplatan smeštaj“.

Dozvolu za obavljanje poslova zapošljavanja agenciji „Express people“ je u septembru 2017. godine oduzelo Ministarstvo za rad. To znači da je osnivačima „Express people“ doo Bački Petrovac zabranjeno da u roku od tri godine od dana oduzimanja dozvole osnuju agenciju za zapošljavanje i da obavljaju poslove zapošljavanja, ali mogu da nastave da postoje kao privredno društvo. Osnivači ove firme su tri državljanina Slovačke – Jan Steškanin, Dušan Letošnik i Peter Dosedla, koji je vlasnik agencije „Express people“ u Slovačkoj.

Iz Ministarstva su za Radnik.rs naveli da je tokom nadzora utvrđeno više povreda propisa.

Poslodavac „sa zaposlenima sa kojima je zaključio ugovore o radu nije ugovorio opise poslova koje ova lica treba da obavljaju, kao obavezan element ugovora o radu, a lica je uputio na službeni put u inostranstvo (Slovačku), zaposlenima nije dostavio obračune zarada i nije zaposlene, pri zasnivanju radnog odnosa, osposobio za bezbedan i zdrav rad“, piše u odgovoru.

Iz nevladine organizacije „Astra“, koja se bavi trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom, navode da su putem svog SOS telefona primili više prijava i pitanja radnika u vezi sa oglasima agencije Express people. Tim povodom Astra je u julu ove godine uputila dopis Ministarstvu za rad da proveri zakonitost rada ove agencije, dva meseca posle prijave Astre Ministarstvo rada je oduzelo dozvolu agenciji Express people.

Katarina Ivanović iz Astre kaže da se radnici često javljaju na SOS telefon da provere da li se mogu pouzdati u određene agencije i da li mogu verovati oglasima.

„Radnici treba da znaju da ne postoje grupne radne vize, da se pasoši ne daju nikome i da po radnu vizu odlaze lično. Nekada pod izgovorom da završe radnu vizu, poslodavci građanima uzimaju pasoše. Takođe, treba da znaju da agencije za zapošljavanje ne smeju da uzimaju nikakvu naknadu od zaposlenih lica. Veliki broj je ovakvih novčanih prevara gde „agenture“ ili osobe sa obrazloženjem da Vam traže posao ili zato što Vam šalju određena dokumenta, traže novac. Često traže za neke tehničke stvari, kao što je prikupljanje dokumentacije, odobravanje radne vize ili sređivanje posla. Takođe, ukoliko se radi po zakonu, radnici bi trebalo da imaju ugovor o radu pre nego što krenu u inostranstvo sa regulisanom radnom vizom, da znaju koji su uslovi rada i zarada“, kaže ona.

Spisak agencija koje imaju važeću dozvolu za posredovanje u zapošljavanju možete pogledati na sajtu Ministarstva rada OVDE.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.