среда, 3 јуна, 2020
Насловна / Вести / Агенцији која ја слала раднике у Словачку одузета дозвола

Агенцији која ја слала раднике у Словачку одузета дозвола

Министарство за рад одузело је дозволу за обављање посредовања у запошљавању агенцији „Еxпресс пеопле“ из Бачког Петровца, која је раднике упућивала на рад у Словачку.

Дозвола је одузета, између осталог, јер ова агенција запосленима није доставила обрачуне зарада и није уговорила описе послова које запослени треба да обављају, а послала их је на службени пут у Словачку, пише Радник.рс.

Агенција је шест месеци имала дозволу Министарства за рад да се бави запошљавањем, а основана је прошле године. У том периоду, ова агенција је објављивала више огласа за посао на производњи ЛЦД телевизора у фабрици Фоxцонн-а која се налази у словачком граду Нитра. На порталу Инфостуд објављено је три огласа за посао.

У једном од огласа за посао оператера у производњи писало је да се на том послу може зарадити и „до 500 евра месечно уз бесплатан смештај“.

Дозволу за обављање послова запошљавања агенцији „Еxпресс пеопле“ је у септембру 2017. године одузело Министарство за рад. То значи да је оснивачима „Еxпресс пеопле“ доо Бачки Петровац забрањено да у року од три године од дана одузимања дозволе оснују агенцију за запошљавање и да обављају послове запошљавања, али могу да наставе да постоје као привредно друштво. Оснивачи ове фирме су три држављанина Словачке – Јан Стешканин, Душан Летошник и Петер Доседла, који је власник агенције „Еxпресс пеопле“ у Словачкој.

Из Министарства су за Радник.рс навели да је током надзора утврђено више повреда прописа.

Послодавац „са запосленима са којима је закључио уговоре о раду није уговорио описе послова које ова лица треба да обављају, као обавезан елемент уговора о раду, а лица је упутио на службени пут у иностранство (Словачку), запосленима није доставио обрачуне зарада и није запослене, при заснивању радног односа, оспособио за безбедан и здрав рад“, пише у одговору.

Из невладине организације „Астра“, која се бави трговином људима и радном експлоатацијом, наводе да су путем свог СОС телефона примили више пријава и питања радника у вези са огласима агенције Еxпресс пеопле. Тим поводом Астра је у јулу ове године упутила допис Министарству за рад да провери законитост рада ове агенције, два месеца после пријаве Астре Министарство рада је одузело дозволу агенцији Еxпресс пеопле.

Катарина Ивановић из Астре каже да се радници често јављају на СОС телефон да провере да ли се могу поуздати у одређене агенције и да ли могу веровати огласима.

„Радници треба да знају да не постоје групне радне визе, да се пасоши не дају никоме и да по радну визу одлазе лично. Некада под изговором да заврше радну визу, послодавци грађанима узимају пасоше. Такође, треба да знају да агенције за запошљавање не смеју да узимају никакву накнаду од запослених лица. Велики број је оваквих новчаних превара где „агентуре“ или особе са образложењем да Вам траже посао или зато што Вам шаљу одређена документа, траже новац. Често траже за неке техничке ствари, као што је прикупљање документације, одобравање радне визе или сређивање посла. Такође, уколико се ради по закону, радници би требало да имају уговор о раду пре него што крену у иностранство са регулисаном радном визом, да знају који су услови рада и зарада“, каже она.

Списак агенција које имају важећу дозволу за посредовање у запошљавању можете погледати на сајту Министарства рада ОВДЕ.

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.