Насловна / Вести / Ајфон добија опције које ће полицајци МРЗЕТИ!

Ајфон добија опције које ће полицајци МРЗЕТИ!

Нова, једанаеста по реду, верзија иОС оперативног система стиже за неколико дана, а са њом и опције које се полицајцима неће баш нарочито допасти.

Наиме, компанија Аппле решила је да у иОС 11 убаци две опције које ће отежати приступ подацима корисника који се налазе на Ајфон-у. Поред заштите података од криминалаца и хакера, нове мере Аппле-а отежаће посао и полицији којој би можда током истраге било неопходно да приступе телефону ухапшеног.

О првој опцији новог иОС-а која ће повећати безбедност корисника Ајфона сазнали смо још у августу. Уколико корисник пет пута брзо притисне „хоме“ тастер, Touch ID скенер за отисак прста ће се аутоматски искључити и више неће бити могуће користити га све док се не унесе „passcode“, односно шифра за откључавање.

Ово може добро доћи активистима који знају да им полиција у сваком тренутку може конфисковати телефон, јер конкретно америчка полиција од ухапшених може да тражи да откључају телефон отиском прста, али не и шифром.

Друга сигурносна промена коју доноси иОС 11 односи се на повезивање Ајфона са рачунаром.

До сада је приликом повезивања Ајфона на компјутер било неопходно да је телефон откључан и да корисник дозволи повезивање. Међутим, од сада ће повезивање телефона са компјутером бити процес у два корака, где ће корисник поред одобравања повезивања, морати да унесе и шифру за отклучавање телефона.

То значи да ће форензичари који истражују телефон морати да знају шифру како би приступили подацима.

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *