nedelja, maj 26, 2019
Naslovna / Vesti / Ajfon dobija opcije koje će policajci MRZETI!

Ajfon dobija opcije koje će policajci MRZETI!

Nova, jedanaesta po redu, verzija iOS operativnog sistema stiže za nekoliko dana, a sa njom i opcije koje se policajcima neće baš naročito dopasti.

Naime, kompanija Apple rešila je da u iOS 11 ubaci dve opcije koje će otežati pristup podacima korisnika koji se nalaze na Ajfon-u. Pored zaštite podataka od kriminalaca i hakera, nove mere Apple-a otežaće posao i policiji kojoj bi možda tokom istrage bilo neophodno da pristupe telefonu uhapšenog.

O prvoj opciji novog iOS-a koja će povećati bezbednost korisnika Ajfona saznali smo još u avgustu. Ukoliko korisnik pet puta brzo pritisne „home“ taster, Touch ID skener za otisak prsta će se automatski isključiti i više neće biti moguće koristiti ga sve dok se ne unese „passcode“, odnosno šifra za otključavanje.

Ovo može dobro doći aktivistima koji znaju da im policija u svakom trenutku može konfiskovati telefon, jer konkretno američka policija od uhapšenih može da traži da otključaju telefon otiskom prsta, ali ne i šifrom.

Druga sigurnosna promena koju donosi iOS 11 odnosi se na povezivanje Ajfona sa računarom.

Do sada je prilikom povezivanja Ajfona na kompjuter bilo neophodno da je telefon otključan i da korisnik dozvoli povezivanje. Međutim, od sada će povezivanje telefona sa kompjuterom biti proces u dva koraka, gde će korisnik pored odobravanja povezivanja, morati da unese i šifru za otklučavanje telefona.

To znači da će forenzičari koji istražuju telefon morati da znaju šifru kako bi pristupili podacima.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.