Насловна / Вести / Al Rawafed: Добит шест пута мања него што је била пре доласка арапског инвеститора

Al Rawafed: Добит шест пута мања него што је била пре доласка арапског инвеститора

Компанија Al Rawafed за коришћење 3.500 хектара државних ораница уплатила је 109.000 евра за 2015. и 216.000 евра за 2016. годину.

Према истраживању Инсајдера, то значи да је након склапања пословно техничке сарадње са Al Rawafed буџетски приход од тог земљишта, на годишњем нивоу, мањи и до шест пута. Наиме, пре доласка инвеститора држава је од обрађивања тих парцела зарађивала више од 700.000 евра годишње.

Министарство одбране је истакло да је утврђено да постоји потреба „за дефинисањем новог начина обрачуна за поделу профита са заштитном клаузулом“. Како су навели, због тога „досадашње уплате Al Rawafeda имају карактер аконтација“.

Из дописа Министарства није јасно када је до ових уплата дошло, имајући у виду да је бивши министар одбране Зоран Ђорђевић почетком марта изјавио за Инсајдер да компанија Al Rawafed није уплатила држави Србији ни динар за коришћење 3.500 хектара војног пољопривредног земљишта које обрађује већ две године.

Није јасно ни када ће и какав нови модел плаћања бити дефинисан као ни да ли ће на то пристати друга страна, компанија у већинском власништву фирме из Емирата.

Према уговору, Al Rawafed је за коришћење земље у Карађорђеву требало да исплаћује 20 одсто од годишњег профита, а у првој години и аконтације на основу планираног профита. Према подацима Министарства, уместо планираног профита од 730.000 евра, Al Rawafed је остварио профит од 153.000 евра, због чега је, како наводе, извршена анализа.

У допису Министарства се наводи да је након тога прихваћена аргументација Al Rawafed да је на висину профита утицало запуштено стање земљишта. Међутим, према документима сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране из 2013, у време док је војска сама обрађивала исто такво земљиште на њему је оствариван вишеструко већи приход, односно 780.000 евра годишње.

Цео текст Инсајдера можете прочитати ОВДЕ.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *