petak, jul 19, 2019
Naslovna / Vesti / Amerikanci kupuju Viktorija Grupu

Amerikanci kupuju Viktorija Grupu

Sojaprotein, Viktorijaoil, Veterinarski zavod u Subotici i Luka Bačka Palanka postaju deo američkog konzoricijuma.

Američki konzorcijum, koji čine Jork Kepital Menadžment (York Capital Management) i Elements Kepital Partners, dostavio je danas ponudu za otkup akcija Viktorija Grupe sa namerom da investira u poljoprivredni sektor u Srbiji.

Investitori su nakon detaljnog sagledavanja Viktorija Grupe, njenih resursa i potencijala odlučili da ulože 100 miliona evra kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije i otišli korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja, rečeno je Tanjugu u ovom investicionom konzorcijumu.

Investitori nameravaju da dokapitalizacijom Viktorija grupe sačuvaju 1.700 radnih mesta i otvore mogućnost za zaposlenjem dodatnih 500 radnika, kao i da sačuvaju 4.000 poljoprivrednika koji zavise od poslovanja Viktorija Grupe.

Jork Kepital Menadžement je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. njihova investiciona ulaganja iznosila su prošle godine 21,7 milijardi dolara, što ih svrstava u 20 najvećih „hedž“ fondova u svetu.

Elements Kepital Partners je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u Jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.

Kako kažu u konzorcijumu Jork Kepital Menadžment i Element Kepital Partners, planovi su da se deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda u Viktorija Grupi, što uključuje kompanije Sojaprotein, SP laboratorije i Veterinarski zavod u Subotici.

Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.