субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Бацаш петарде?! Погледај које су казне и какве су поврде!

Бацаш петарде?! Погледај које су казне и какве су поврде!

Било да су део дечје игре или јефтина забава, петарде и разна пиротехничка средства могу да изазову озбиљне повреде, а упозорења надлежних не изостају.

Oд 2016. године ступањем на снагу новог Закона о јавном реду и миру пооштрене су казнене одредбе везано за коришћење пиротехничких средстава.

Ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, биће кажњен са 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова, предвиђено је Предлогом закона о јавном реду и миру.

Ко пуцањем из ватреног или другог оружја или имитације оружја нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана казни новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара или казном затвора од 30 до 60 дана.
Криви за повреде нису деца већ одрасли. Они им петарде купују као играчке и упркос законској забрани продају. Строжа контрола пиротехничких средстава увелико се спроводи. Ипак, петарде и пиротехника се могу наћи и ван специјализованих радњи.
– Верујте, деца имају разноразне идеје. Од покушаја да упале петарде, па то експлодира у руци, до тога да се такмиче да држе петарду у устима па ко ће дуже да издржи док она не експлодира. Један дечак је једне Нове године држао 40 петарди у џепу од панталона и оне су експлодирале. Све у свему имате разне повреде које онда доводе до озбиљних оштећења, пре свега повреде су шаке и друге врсте опекотина, захтевају дужи период опоравка а у неким ситуацијама до трајног инвалидитета. – наводе доктори са дечије хирургије.
У наставку погледајте неке од фотографија на којима се виде повреде од петарди.

УПОЗОРЕЊЕ! Ове фотографије су узнемирукуће!

Повређена шака детета
Повређена шака детета
Повређена шака детета
Повређена шака детета
Повређени пси
Повређени пси

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.