subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Bacaš petarde?! Pogledaj koje su kazne i kakve su povrde!

Bacaš petarde?! Pogledaj koje su kazne i kakve su povrde!

Bilo da su deo dečje igre ili jeftina zabava, petarde i razna pirotehnička sredstva mogu da izazovu ozbiljne povrede, a upozorenja nadležnih ne izostaju.

Od 2016. godine stupanjem na snagu novog Zakona o javnom redu i miru pooštrene su kaznene odredbe vezano za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, biće kažnjen sa 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova, predviđeno je Predlogom zakona o javnom redu i miru.

Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazni novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.
Krivi za povrede nisu deca već odrasli. Oni im petarde kupuju kao igračke i uprkos zakonskoj zabrani prodaju. Stroža kontrola pirotehničkih sredstava uveliko se sprovodi. Ipak, petarde i pirotehnika se mogu naći i van specijalizovanih radnji.
– Verujte, deca imaju raznorazne ideje. Od pokušaja da upale petarde, pa to eksplodira u ruci, do toga da se takmiče da drže petardu u ustima pa ko će duže da izdrži dok ona ne eksplodira. Jedan dečak je jedne Nove godine držao 40 petardi u džepu od pantalona i one su eksplodirale. Sve u svemu imate razne povrede koje onda dovode do ozbiljnih oštećenja, pre svega povrede su šake i druge vrste opekotina, zahtevaju duži period oporavka a u nekim situacijama do trajnog invaliditeta. – navode doktori sa dečije hirurgije.
U nastavku pogledajte neke od fotografija na kojima se vide povrede od petardi.

UPOZORENJE! Ove fotografije su uznemirukuće!

Povređena šaka deteta
Povređena šaka deteta
Povređena šaka deteta
Povređena šaka deteta
Povređeni psi
Povređeni psi

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.