četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / Bačka Palanka: Investicijama do smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži

Bačka Palanka: Investicijama do smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži

BAČKA PALANKA: Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ brine o vodosnabdevanju preko 55.000 stanovnika opštine Bačka Palanka, upravlja gradskim, 13 seoskih vodovoda i dva mikrovodovoda, a osim novih bunara i povećanja kapaciteta mreže, posebna pažnja se posvećuje smanjenju gubitaka vode u sistemima, da bi se oni sveli na minimum.

Glavni uzrok gubitaka vode je dotrajala infrastruktura i loš cevni materijal sa velikim takozvanim pozadinskim curenjem, koja se ne mogu detektovati.

U poslednjih 10 godina izvršena je skoro potpuna rekonstrukcija voodovodne mreže u zoni potrošnje Stara Palanka. Za pet godina „Komunalprojekt“ je uspeo da smanji indeks gubitaka vode sa 12 na 6,7, a to se odrazilo na uštedu energije i očuvanje resursa podzemnih voda. Na gradskom izvorištu „Ristić put“ uspeli su da količnu zahvaćene vode sa 3,3 miliona kubnih metara smanje na 2,7 miliona kubika godišnje. – Veličina gubitaka uslovljena je starošću infrastrukture, pritiskom u vodnom sistemu, konfiguracijom terena, kvalitetom cevi, brojem priključaka, vrstom vodomera, kategorijom korisnika – kažu, između ostalog, stručnjaci „Komunalrpojekta“.


Ukidanje paušalaca

Posebno su u JKP analizirali uzroke poslovnih gubitaka u proizvodnji i distribuciji vode u selima. – Prilikom preuzimanja delatnosti u selima nije izvršena zvanična primopredaja vodnih objekata, a konstatovano je samo faktičko stanje na terenu – dodaje Bogunović. – Seoski vodovodi u našoj opštini u proseku su stari od 40 – 50 godina, a radovi su, svojevremeno, često realizovani mimo propisanih zakonskih procedura. Stručne službe JKP nisu dobile na uvid tehničku dokumentaciju o izgrađenim vodovodnim mrežama. Trase podzemnih instalacija i prečnici vodovodnih cevovoda nisu mogli biti utvrđeni na terenu prilikom preuzimanja komunalne delatnosti.

Glavni uzrok poslovnih gubitaka u selima je starost infrastrukture sa velikim pozadinskim curenjima koja se ne mogu vizuelno otkriti. Zato su donete nove mere. I u selima će se kontrolisati pritisak, redovno servisirati vodomeri, a paušalna potrošnja se mora svesti na minimum. Mere predviđaju hitne sanacije curenja na mreži i priključcima i rekonstrukciju najkritičnijih deonica u mreži.


–  Procenat zahvaćene i nefakturisane vode nije zadovoljavajući i dovoljno tačan metod. Za objektivan prikaz bilansa vode i efikasnosti vodnog sistema preporučuje se metodologija koju je propisala internacionalna organizacija za vode – INJA. Po njima gubici u vodnom sistemu dele se na dve osnovne grupe. Tehnički, ili fizički gubici su stvarni gubici tokom transporta od vodozahvata do potrošača, na cevovodima i priključcima korisnika. Administrativni, komercijalni gubici su prividni gubici vode koja je izgubljena ili zbog ilegalnih priključaka, ili neovlašćenim korišćenjem vode s uličnih hidranata. Komercijalni gubici, između ostalog, su i potrošnja vode za gašenje požara, netačnosti vodomera i neosetljivost velikih vodomera na male protoke, te greške u obračunavanju. Aleksandar Bogunović, direktor JKP u Bačkoj Palanci kaže da su zato doneli mere da se smanje gubici pijaće vode. Lane su formirana merna mesta na određenim deonicama vodovodne mreže u Palanci i ugrađena je merna oprema za kontrolu potrošnje i pritiska. Uspostavljene su četiri zone potrošnje – industrijska zona, Stara Palanka, centralni deo grada i zona Nova Palanka i Sinaj. Ove godine planirana je izrada matematičkog – hidrauličnog vodovodnog sistema koji donosi uštede vode i energije, ali doprinosi i smanjenju ukupnih poslovnih gubitaka.  – Pristupićemo regionalnom projektu „Upravljanje infrastrukturnim sredstvima – mrežama u vodovodima i izradi baze tehničkih podataka vodovoda“ – kaže Bogunović. – Projekat će trajati do kraja 2019. godine i podrazumeva korišćenje savremenih softvera i procedura što ima za cilj efikasnije upravljanje.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik / Foto: Komunalprojekt

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.