utorak, april 7, 2020
Naslovna / Moj Grad / Istorija / Bačka Palanka: Najstarija apoteka u Vojvodini

Bačka Palanka: Najstarija apoteka u Vojvodini

BAČKA PALANKA – Prva apoteka u Vojvodini otvorena je u Bačkoj Palanci, početkom osamnaestog veka.

Vek i šezdeset godina kasnije, opština dobija prvog lekara srpske nacionalnosti-Borislava Uvalića. Zahvaljujući svojoj nesebičnosti i predanosti, stekao je zasluge ne samo kao lekar, već i kao kulturno-prosvetni pregalac.

Na osnovu računa iz juna meseca, vidi se da su se u Bačkoj Palanci još 1739. godine kupovali lekovi, u apoteci Jovana Paulinija.

“Apoteka je bila u okviru Vojne bolnice, u sastavu Podunavske vojne granice. To je dokaz da je Bačka Palanka bila važno mesto u tom trenutku, imala je više od dve hiljade stanovnika. Bila je bolnički i vojnički centar. Do 1945. godine ovde je radio zatvor, bio je kapaciteta do 400 osoba. Zgrada prve banke je gotovo nepromenjena do danas, i prva štamparija “Blazek i sin“ otvorena je u blizini“, priča za RTV Master istorije Nikola Milivojević.

1906. godine, u Bačku Palanku je došao prvi lekar srpske nacionalnosti dr Borislav Uvalić. Radio je kao opštinski lekar punih četrdeset godina.

“On je jedan od osnivača Crvenog krsta u Bačkoj Palanci 1924. godine. Pokrenuo je inicijativu da se otvori Vojna bolnica, kako bi se kvalitet zdravlja građana podigao na viši nivo. Insistirao je na tome da se kopaju bunari, kako bi voda bila ispravnija, jer je dokazano da je loš kvalitet vode uzročnik mnogih bolesti. Pomagao je kulturu i prosvetu“, navodi Milivojević.

U Bačkoj Palanci ima nekoliko napuštenih objekata, koji podsećaju na neka davno prošla vremena. O tim zgradama danas, nažalost, niko ne vodi brigu.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.