среда, 15 јула, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / Бачка Паланка: Најстарија апотека у Војводини

Бачка Паланка: Најстарија апотека у Војводини

БАЧКА ПАЛАНКА – Прва апотека у Војводини отворена је у Бачкој Паланци, почетком осамнаестог века.

Век и шездесет година касније, општина добија првог лекара српске националности-Борислава Увалића. Захваљујући својој несебичности и преданости, стекао је заслуге не само као лекар, већ и као културно-просветни прегалац.

На основу рачуна из јуна месеца, види се да су се у Бачкој Паланци још 1739. године куповали лекови, у апотеци Јована Паулинија.

“Апотека је била у оквиру Војне болнице, у саставу Подунавске војне границе. То је доказ да је Бачка Паланка била важно место у том тренутку, имала је више од две хиљаде становника. Била је болнички и војнички центар. До 1945. године овде је радио затвор, био је капацитета до 400 особа. Зграда прве банке је готово непромењена до данас, и прва штампарија “Блазек и син“ отворена је у близини“, прича за РТВ Мастер историје Никола Миливојевић.

1906. године, у Бачку Паланку је дошао први лекар српске националности др Борислав Увалић. Радио је као општински лекар пуних четрдесет година.

“Он је један од оснивача Црвеног крста у Бачкој Паланци 1924. године. Покренуо је иницијативу да се отвори Војна болница, како би се квалитет здравља грађана подигао на виши ниво. Инсистирао је на томе да се копају бунари, како би вода била исправнија, јер је доказано да је лош квалитет воде узрочник многих болести. Помагао је културу и просвету“, наводи Миливојевић.

У Бачкој Паланци има неколико напуштених објеката, који подсећају на нека давно прошла времена. О тим зградама данас, нажалост, нико не води бригу.

https://youtube.com/watch?v=-TGL9Jj0uPo%3Frel%3D0

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.