sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / Bačka Palanka – raj za labudove

Bačka Palanka – raj za labudove

U saradnji članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ i lokalnih bačkopalančkih lovaca, kao i meštana Bačke Palanke, 24. januara uspešno je obavljena akcija markiranja labudova (lat. Cygnus olor).

Tokom akcije aluminijumskim prstenovima Centra za markiranje životinja obeležene su ukupno 64 jedinke.

Ispred DZPPS-a iz Apatina i Sombora su nas posetili ornitolozi Antun Žuljević, Dejan Đapić, Bojan Guslov i Nenad Spremo, koji je ujedno i bio glavni prstenovač u ekipi. Iz Gložana se akciji priključio Miroslav Dudok. Ispred NIDSBE „Josif Pančič“ je bio bačkopalančanin Ivan Tot sa Prirodno-matematičkog fakulteta, ujedno i inicijator akcije, dok je ispred lovačkog društva „Jelen“ iz Bačke Palanke akciju podržao Simo Alimpić sa Šumarskog fakulteta.

Trenutno na obali Dunava kod „gradske plaže“ boravi preko 100 labudova, među kojima i 4 jedinke iz Mađarske (markirane ranijih godina na jezeru Balaton).

Osim ove akcije obavljeno je i brojanje drugih ptica, pošto je u toku Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (IWC). IWC se odvija tokom druge polovine januara i zastupljeno je na svim vodenim staništima tokom koga se zapisuju vrste ptica i broj primeraka koji na njima borave. U Srbiji je jedno od najznačnijih okupljališta ptica vodenih staništa tokom zime reka Dunav na kojoj boravi više od sto hiljada ptica. Među tim vrstama ptica su i neke koje dolaze sa krajnjeg severa Skandinavije ili Rusije da bi kod nas provele zimu, pa se među njima mogu spomenuti crnogrli morski gnjurac, patka ledenjarka, mali labud i druge.

Izuzetno smo ponosni na odličnu saradnju nevladinih organizacija i lovaca, koji su se složili da je nauka i zaštita prirode na prvom mestu. Pohvala i za bačkopalančane koji su bili vrlo zainteresovani za ovu akciju.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.