Насловна / Вести / Бачка Паланка – рај за лабудове

Бачка Паланка – рај за лабудове

У сарадњи чланова Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ и локалних бачкопаланчких ловаца, као и мештана Бачке Паланке, 24. јануара успешно је обављена акција маркирања лабудова (лат. Cygnus olor).

Током акције алуминијумским прстеновима Центра за маркирање животиња обележене су укупно 64 јединке.

Испред ДЗППС-а из Апатина и Сомбора су нас посетили орнитолози Антун Жуљевић, Дејан Ђапић, Бојан Гуслов и Ненад Спремо, који је уједно и био главни прстеновач у екипи. Из Гложана се акцији прикључио Мирослав Дудок. Испред НИДСБЕ „Јосиф Панчич“ је био бачкопаланчанин Иван Тот са Природно-математичког факултета, уједно и иницијатор акције, док је испред ловачког друштва „Јелен“ из Бачке Паланке акцију подржао Симо Алимпић са Шумарског факултета.

Тренутно на обали Дунава код „градске плаже“ борави преко 100 лабудова, међу којима и 4 јединке из Мађарске (маркиране ранијих година на језеру Балатон).

Осим ове акције обављено је и бројање других птица, пошто је у току Међународно зимско пребројавање птица водених станишта (IWC). IWC се одвија током друге половине јануара и заступљено је на свим воденим стаништима током кога се записују врсте птица и број примерака који на њима бораве. У Србији је једно од најзначнијих окупљалишта птица водених станишта током зиме река Дунав на којој борави више од сто хиљада птица. Међу тим врстама птица су и неке које долазе са крајњег севера Скандинавије или Русије да би код нас провеле зиму, па се међу њима могу споменути црногрли морски гњурац, патка ледењарка, мали лабуд и друге.

Изузетно смо поносни на одличну сарадњу невладиних организација и ловаца, који су се сложили да је наука и заштита природе на првом месту. Похвала и за бачкопаланчане који су били врло заинтересовани за ову акцију.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *