utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Uncategorized / BAČKA PALANKA: Stigli rokovi i umanjene cene za letnje bašte

BAČKA PALANKA: Stigli rokovi i umanjene cene za letnje bašte

BAČKA PALANKA: Kalendarski proleće je počelo, ali se zima nije predala ni u Bačkoj Palanci, pa malo ko ovde razmišlja o ugostiteljskim letnjim baštama koje su popularne, obično od proleća do jeseni, posebno u centru ove varoši.

Ipak, ima i onih u lokalnoj samoupravi koji podsećaju ugostitelje da svoje obaveze treba da regulišu što pre, odnosno da treba da podnesu zahteve za izdavanje rešenja kojim se odobrava privremeno postavljanje manjih montažnih objekata, tačnije letnjih bašti.

– Zahtevi se podnose Odeljenju za privredu u Opštinskoj upravi u Bačkoj Palanci – kaže Zoran Baćina, načelnik za privredu ove opštine. – Uz zahtev se prilažu urbanističko-tehnički uslovi, ako ih privredni subjekti poseduju. Urbanističko-tehniki uslovi koji su ishodovani ranijih godina kod opštinskog Javnog preduzeća „Standard“ još su važeći. Oni koji nemaju ove uslove moraju ih ishodovati od Opštine Bačka Palanka. Postupak izdavanja ovih dokumenata je znatno ubrzan, a visini naknade je drastično smanjena u odnosu na prethodni period.

Zoran Baćina je izjavio da je izvršeno uknjižavanje svih zgrada Bloka „Partizan”

Zauzeće javne površine za postavljanje manjih montažnih objekata, letnjih bašti, odobrava se za period od 1. maja do 30. septembra tekuće godine.

– Taksena obaveza nastaje sa danom početka korišćenja javne površine, a visina takse se nije menjala nekoliko godina unazad – dodaje Baćina.

On ističe da je visina takse određena Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Njena visina varira u zavisnosti od zone, najveća je u ekstra zoni u Bačkoj Palanci (600 dinara po kvadratnom metru mesečno), a najniža u selima opštine (200 dinara po metru kvadratom mesečno).

– Napominjem da su novčane kazne za zauzeće javnih površina bez rešenja o odobrenju visoke i da za pravno lice iznose 200 hiljada dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 10 hiljada dinara, a ista tolika je i kazna za preduzetnike – upozorava Baćina.

Godinama je oko 1.000 stanovnika Stambenog bloka „Partizan“ u centru Bačke Palanke imalo problema zbog toga što desetak višespratnica, od kojih su pojedine izgrađene i pre skoro pola veka, nisu bile uknjižene. Zoran Baćina je izjavio da je izvršeno uknjižavanje svih zgrada Bloka „Partizan“.

– Posle ovoga posla, a trajao je godinama, pozivamo sve građane koji su vlasnici u zgradama na „Partizanu“ da podnesu zahtev za uknjižavanje svojih stanova – poručuje Baćina. – Oni koji imaju kompletnu dokumentaciju ovaj posao mogu relativno brzo da završe, jer Katastar u Bačkoj Palanci u roku od 30 dana donosi rešenje o uknjiženju.

Saznali smo da je za uknjižbu stana orijentaciono potrebno uplatiti 5.000 dinara Katastru, a potom 50-60 evra u dinarskoj protivvrednosti košta etažiranje, odnosno ucrtavanje stanova. Da li ima još nekih troškova vlasnici stanova saznaće kada krenu u posao uknjižbe.

Sveinformacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i nanašoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviternalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik.rs / Foto: Dnevnik

Pročitajte i ovo

Oduzete njive biće vraćene starim vlasnicima

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji još čekaju da im se restitucijom vrate oduzete njive, uskoro bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.