utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Bačka Palanka: Tople probe otkrile havariju!

Bačka Palanka: Tople probe otkrile havariju!

BAČKA PALANKA: Kao i u većini toplana u Srbiji tople probe su završene i u Bačkoj Palanci, ali već nekoliko dana ovde nema grejanja u stanovima onih koje greje ovdašnja kotlarnica DP „Novi Sad – gas“.

– Tako će biti verovatno i u narednih sedam dana, jer po vremenskoj prognozi nema smisla grejati stanove i poslovni prostor kada se temperatura ne spušta ispod 12 stepeni – kaže Vladimir Žilai, rukovodilac kotlarnice ovdašnjeg distributera toplotne energije.

– Probe su završene, ali smo  imali veliku havariju na toplovodu koju ćemo sanirati za dva-tri dana. Ono što je za naše potrošače sigurno najbitnije to je podatak da grejanje nije i neće poskupeti, ali i ovog puta apelujemo na sve one koji imaju dugove iz ranijeg perioda da to regulišu na našoj blagajni u centru Bačke Palanke.  Društveno preduzeće „Novi Sad – gas“ u centru Bačke Palanke isporučuje toplotnu energiju za 700 korisnika među kojima su stanovi u Stambenom bloku „Partizan“ u centru varoši, a pored stanova greju i osnovne i srednje škole, državne institucije, ali i poslovni prostor. Takođe, ova firma i u Čelarevu greje oko 200 stanova.   – Pored daljinskog grejanja mi isporučujemo prirodni gas i za naše individualne potrošače, domaćinstva, fabrike i druga pravna lica – dodaje Žilai. – Za individualna domaćinstva cena gasa se nije i, koliko ja imam saznanja, neće menjati u toku grejne sezone. Znači da kubni metar prirodnog gasa za domaćinstva košta sa PDV oko 40 dinara.

Kako smo saznali u Bačkoj Palanci na gasnu mrežu je priključeno oko 4.000 domaćinstava, međutim prethodnih, a posebno ove godine podosta potrošača je prešlo na drugu vrstu ogreva. Pre svega u ovom delu najviše se preferira ogrevno, prvenstveno „tvrdo drvo“.


Klime za dogrevanje

Trenutno, kada su dani topli i temperatura preko dana prelazi 20 stepeni, zbog hladnog jutra mnogi, posebno koji imaju malu decu i stare i bolesne, dogrevaju svoje prostorije. Najviše se koriste klima uređaji, ali i termo peći, uljni i norveški radijatori, pa čak i kvarcne peći. Tako će biti, vele dokle god zima ne pokaže zube, a nadaju se da su prognostičari pogodili dugoročnu prognozu za ovu zimu, odnosno da će biti dosta blaža od prošle, da neće biti puno ledenih dana koji prazne novčanike i šupe sa ogrevom.


Procenjuje se da su vlasnici stovarišta ogreva, ali i organizacije kao što su udruženja penzionera i invalida rada svojim članovima i kupcima obezbedili preko 10.000 kubnih metara ogrevnog drveta. Najtraženiji su cer i bukva, ali i bagrem. Cena kubnog metra ove vrste ogreva rasla je tokom godine pa je sa prolećnih 4.600 trenutno dostigla 5.800 – 6.000 dinara. Trgovci kažu da su potrošači poučeni lošim iskustvom iz prošle godine kada je bilo preko 60 ledenih dana i kada je mnogima pred kraj zime ponestalo ogreva, a računi za gas i struju bili astronomski, ovog puta naručivali u proseku za trećinu više ogreva nego ranije.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/DNEVNIK)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.