Насловна / Вести / Бачко подунавље нови УНЕСКО резерват биосфере
ФОТО: трипадвисор

Бачко подунавље нови УНЕСКО резерват биосфере

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ уписан је у Светску листу резервата биосфере, одлучио је Међународни координациони савет УНЕСКО програма „Човек и биосфера“.

Резерват биосфере “Бачко Подунавље” налази се на северозападу Војводине и део је “Европског Амазона”, које представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава.

Овај јединствени речни предео је подручје изузетне биолошке разноврсности и центар ретких природних станишта као што су простране плавне шуме, аде, рукавци и пешчане речне обале.

„Бачко Подунавље“ се исто тако одликује веома богатом културном баштином која је доказ живе прошлости и сусретања бројних народа и култура на овом простору.

У оквиру резервата биосфере “Бачко Подунавље” који се простире на подручјима општина Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка на површини од 176.635 хектара, налазе се четири заштићена подручја, међу којима су изузетно вредни Специјални резервати природе „Горње Подунавље“ и „Карађорђево“.
„Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ се придружио светској мрежи коју чине укупно 669 резервата биосфере признатих од стране УНЕСКО-а, осмишљених са циљем очувања природног богатства од изузетног значаја, док у исто време промовишу одрживи развој локалних заједница на тим подручјима.

„Уписом на листу резервата биосфере начињен је пресудан и одлучујући корак у даљем прожимању заштите природе и њеног одрживог коришћења на подручјима уз Дунав и Мостонгу у Бачкој.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *