sreda, maj 22, 2019
Naslovna / Vesti / Bačkopalanačke firme u domaćem vlasništvu uspešne na tržištu

Bačkopalanačke firme u domaćem vlasništvu uspešne na tržištu

„Dunavprevoz“ i „Podunavlje“ primer su uspešnosti poslovanja sa domaćom strukturom kapitala.

O tome da Bačkoj Palanci, opštini sa skoro 58.000 stanovnika i oko 6.000 zvanično nezaposlenih, treba novih fabrika i radnih mesta, ovde se svi slažu. A kada se priča o novim investicijama u privredi skoro svi polaze od dolaska stranih investitora, velikih svetskih kompanija, i kao da se zaboravljaju domaće kompanije koje su se ovde održale. Doduše, nekoliko velikih i nekada poznatih fabrika nije preživelo brzu privatizaciju, pa su tako danas zatvorene kapije „Merkura“, pa nekada čuvene fabrike trikotaže „Marina“, „Nopala“, dok je „Majevica“ proizvođač poljoprivredne mehanizacije zvanično još u stečaju.

Ima i uspešnih primera privatizacije kao što su „Dunavprevoz“ i trgovinsko preduzeće „Podunavlje“. Prva firma je najuspešniji prevoznik putnika u javnom saobraćaju u Vojvodini, a pojedini privrednici tvrde da su bačkopalanački prevoznici najuspešniji i u celoj Srbiji. Za trgovce „Podunavlja“ može se reći da su uspešno preživeli konkurenciju velikih trgovinskih lanaca kojima su vlasnici strane kompanije.

Statistika pokazuje da se broj zaposlenih kod domaćih poslodavaca približava broju zaposlenih u stranim kompanijama

Još uvek za najuspešnije važe one fabrike koje su i u bivšoj, velikoj Jugoslaviji bile među najuspešnijima. „Sintelon“ je sada u vlasništvu „Tarketa“ svetske kompanije koja je među vodećim u proizvodnji podnih obloga, a Pivara u Čelarevu sada je vlasništvu danskog „Karlsberga“ i ubraja se među tri najuspešnije na domaćem tržištu. „Maltineks“, najveća fabrika za proizvodnju pivskog slada u regionu u vlasništvu je „Suflea“ i dobro posluje.  „Nektar“ je domaća kompanija, ali regionalni lider u preradi voća i povrća, a u neposrednoj blizini, dodaju ekonomisti, izrastao je pravi domaći div, odnosno fabrika za proizvodnju ambalaže, yambo vreća i yakova. „Divtrejd“ zapošljava preko 400 radnika i sve više izvozi, pa se po finansijskim rezultatima približava stranim kompanijama koje ovde posluju. U Gajdobri uspešno, pored stranaca koji proizvode ženske čarape i izvoze skoro sve u Rusiju, uspešno posluje „Alingkonel“ koji proizvodi elektromaterijal i sve je veći izvoznik, a tu je „Alvag“ fabrika za preradu PET ambalaže. U Palanci posluje i „Fruktus“ najuspešniji domaći proizvođač čajeva i proizvoda od bilja…

Ima još malih i srednjih preduzeća kako domaćih tako i stranih koja dobro rade, a ohrabruje što statistika pokazuje da se broj zaposlenih kod domaćih poslodavaca približava broju zaposlenih u stranim kompanijama. Domaći biznismeni se nadaju da će uskoro i oni moći da računaju na subvencije koje samim dolaskom dobijaju svetske kompanije. Pomaka, vele ima, ali trebalo bi sve da se ubrza, pa da i Bačka Palanka konačno dobije novu, veliku industrijsku zonu u kojoj će biti posla, prvenstveno za mlade i one koji već godinama čekaju na posao na evidenciji ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.