utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Bačkopalančani, kad prolazite pored Dunava obratite pažnju!
Foto: Nikola Šegan

Bačkopalančani, kad prolazite pored Dunava obratite pažnju!

Bačka Palanka je poznata po svom kulturnom i istorijskom nasleđu. Ova južnobačka opština, iako mala, ima razloga da se diči velikim stvarima. Pored izletišta, retkih biljaka, dvorca Dunđerski i pivare, imaju i svoj muzej.

Muzej se trenutno nalazi u zgradi bivše Građanske škole, gde je deo tog prostora adaptiran i u njemu se nalaze Paleontološka i Arheološka postavka, kao i Likovna zbirka Muzeja grada.

Foto: Saša Džambić

Muzej je nastao radom Amaterske muzeološke sekcije kojim je prikupljen muzejski materijal i 1982. godine odlukom Skupštine opštine osnovana je Muzejska jedinica u Bačkoj Palanci koja je delovala u sastavu Siz-a za kulturu. Godine 1992. ona dobija naziv Muzej grada i danas deluje u sastavu Ustanove za kulturu „Hazar“.

Muzejski fond obuhvata predmete razvrstane u paleontološku, arheološku, numizmatičku, etnološku, istorijsku i likovnu zbirku. U sastavu muzeja nalazi se i stručna biblioteka.

Iako ne tako veliki prostor, ovde su postavljeni neki od najređih predmeta. Tu se nalazi mač koji je imitacija Gladijusa. Naime, to je germanski mač koji je trebalo da zavara rimljane, služio je za vojne potrebe, a velika je retkost videti ga bilo gde u svetu. Jedan od primeraka se nalazi upravo u Bačkoj Palanci. Tu se nalaze i figura iz rimskog perioda pronađena u Gajdobri, mestu koje je bilo oko 2 godine pod Rimljanima, tako kratko jer ovaj deo Vojvodine nije bio plodan za rimsku civilizaciju. Iza njih je ostala mala trgovačka postava kao i keramičke figure.

Foto: Saša Džambić

Ono što je najzanimljivije i što privlači najveću pažnju posetiocima jesu ostaci mamuta koji su izloženi upravo ovde.

Od sredine 19. veka, dolazi do miniranja između Mladenova i Bačkog Novog Sela kada dolazi i do isplivavanja kostiju mamuta na obalu Dunava sa Bačke strane.

Danas, u muzeju se nalaze uglavnom butne kosti, kljove i pršljenovi, kao i nekoliko vilica. A i dan danas Dunav izbacuje na površinu delove ovih nekadašnjih stanovnika zmlje. Ono što je neverovatno je to da zube ovih izumrelih životinja ribari koriste kao tegove za mreže, pritom ne znajući istinu. Na crnom tržištu ostaci mamuta nemaju veliku vrednost. Otprilike, za 1.000 dinara može da se kupi jedan zub ili kost, dok su na zapadu cene dosta veće.

Foto: Saša Džambić

Dakle, ukoliko šetate pored Dunava i pronađete deo nekada moćnog mamuta, nemojte ga zaobići, uzmite ga i odnestite najbližem muzeju… Mozda vas neće načiniti materijalno bogatim, ali duhovno hoće sigurno.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. E,sada jos samo da dodje na red sredjivanje zgarde muzeja…..lepo je sto je SNS sredila u uzanoj ulici celu kucu sa lepim dvoristem za njihovu upotrebu ali su pre toga trebali srediti ovako lepu zgradu koja na zalost Palancana propada…..sramota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.