петак, 5 јуна, 2020
Насловна / Вести / Бачкопаланчани, кад пролазите поред Дунава обратите пажњу!
Фото: Никола Шеган

Бачкопаланчани, кад пролазите поред Дунава обратите пажњу!

Бачка Паланка је позната по свом културном и историјском наслеђу. Ова јужнобачка општина, иако мала, има разлога да се дичи великим стварима. Поред излетишта, ретких биљака, дворца Дунђерски и пиваре, имају и свој музеј.

Музеј се тренутно налази у згради бивше Грађанске школе, где је део тог простора адаптиран и у њему се налазе Палеонтолошка и Археолошка поставка, као и Ликовна збирка Музеја града.

Фото: Саша Џамбић

Музеј је настао радом Аматерске музеолошке секције којим је прикупљен музејски материјал и 1982. године одлуком Скупштине општине основана је Музејска јединица у Бачкој Паланци која је деловала у саставу Сиз-а за културу. Године 1992. она добија назив Музеј града и данас делује у саставу Установе за културу „Хазар“.

Музејски фонд обухвата предмете разврстане у палеонтолошку, археолошку, нумизматичку, етнолошку, историјску и ликовну збирку. У саставу музеја налази се и стручна библиотека.

Иако не тако велики простор, овде су постављени неки од најређих предмета. Ту се налази мач који је имитација Гладијуса. Наиме, то је германски мач који је требало да завара римљане, служио је за војне потребе, а велика је реткост видети га било где у свету. Један од примерака се налази управо у Бачкој Паланци. Ту се налазе и фигура из римског периода пронађена у Гајдобри, месту које је било око 2 године под Римљанима, тако кратко јер овај део Војводине није био плодан за римску цивилизацију. Иза њих је остала мала трговачка постава као и керамичке фигуре.

Фото: Саша Џамбић

Оно што је најзанимљивије и што привлачи највећу пажњу посетиоцима јесу остаци мамута који су изложени управо овде.

Од средине 19. века, долази до минирања између Младенова и Бачког Новог Села када долази и до испливавања костију мамута на обалу Дунава са Бачке стране.

Данас, у музеју се налазе углавном бутне кости, кљове и пршљенови, као и неколико вилица. А и дан данас Дунав избацује на површину делове ових некадашњих становника змље. Оно што је невероватно је то да зубе ових изумрелих животиња рибари користе као тегове за мреже, притом не знајући истину. На црном тржишту остаци мамута немају велику вредност. Отприлике, за 1.000 динара може да се купи један зуб или кост, док су на западу цене доста веће.

Фото: Саша Џамбић

Дакле, уколико шетате поред Дунава и пронађете део некада моћног мамута, немојте га заобићи, узмите га и однестите најближем музеју… Мозда вас неће начинити материјално богатим, али духовно хоће сигурно.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. E,sada jos samo da dodje na red sredjivanje zgarde muzeja…..lepo je sto je SNS sredila u uzanoj ulici celu kucu sa lepim dvoristem za njihovu upotrebu ali su pre toga trebali srediti ovako lepu zgradu koja na zalost Palancana propada…..sramota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.