Насловна / Вести / Банке од грађана траже увид у рачуне за комуналије и порез

Банке од грађана траже увид у рачуне за комуналије и порез

Свако ко покрене поступак подизања кредита, уз другу документацију, обавезно мора да има и извештај о задужености из Кредитног бироа Србије.

Овај документ исцрпно говори о обавезама које клијент има према већини финансијских институција и на основу њега банке процењују кредитну способност. Извештај Кредитног бироа не садржи све новчане обавезе и у њему се не наводе евентуални порески дугови, дугови према комуналним и другим јавним предузећима или мобилним оператерима.

Овај недостатак уочила је и Светска банка када је радила „Дуинг бизнис“ листу за 2017. Од могућих осам бодова, наш Кредитни биро који ради при Удружењу банака Србије, добио је седам бодова. То је јесте одличан резултат, а поен до максимума недостаје баш због поменутих података које биро још увек нема у својој евиденцији.

Према речима Верољуба Дугалића, секретара Удружења банака Србије, Кредитни биро и сада доставља квалитетне извештаје о процени, али постоји простор да уз додатне податке процена кредитне способности буде још прецизнија. „У овом моменту, Кредитни биро има доступне податке о обавезама правних и физичких лица које се воде код банака, лизинг компанија, државних фондова те агенција које се баве кредитирањем. Све оне имају потписане уговоре о сарадњи са Удружењем банака Србије везано за пословање Кредитног бироа. Ако би се још неке институције укључиле у стварање извештаја, процена би била још поузданија“, објашњава Дугалић.

Некомплетну слику о дужнику банке допуњују како могу. Понекад се од клијената тражи да донесу рачуне о плаћеној струји и комуналним услугама за неколико месеци уназад, као и потврду из пореске управе. Због тога би, према речима Владимира Вукотића, председника Извршног одбора Опортјунити банке, допуњавање података Кредитног бироа много значило свим банкама у Србији.

„Било би пожељно да имамо податке о томе. Сада смо принуђени да се сами сналазимо. Проверавамо клијенте и тражимо од њих да донесу потврде о плаћеним рачунима. Посебно пажњу обраћамо на плаћање пореза, односно потврда о редовно измиреним обавезама се увек тражи. Уколико дође до проблема са наплатом кредита и крене се у поступак принудне наплате, пореска дуговања имају приоритет и зато у свим банкама пре одобрења кредита се посебна пажња обраћа на то“, каже Вукотић.

Према подацима Удружења банака Србије, од 190 земаља колико је Светска банка посматрала када је радила Извештај о условима пословања у наредној години, њих 170 има кредитни биро. Од тога, 50 доставља податке који обухватају и дуговања везана за порез и комунална предузећа. Али њихово пословање се, према Дугалићевим речима, не може само преснимити и имплементирати код нас.

„Постоје разлике у начину рада кредитних бироа од земље до земље, па се то не може лако пренети код нас, али би ми у догледно време могли проширити наш систем“, наводи Дугалић за Дневник и додаје да од бивших република СФРЈ, податке о дуговањима везаним за рачуне комуналних предузећа доставља корисницима само Кредитни биро у Македонији.

За струју и комуналије дугујемо милијарде

Разлог због којег Светска банка тражи да поменути подаци уђу у извештаје бироа јесте то што су код нас позамашна тзв. небанкарска дуговања. У Србији само укупан дуг за струју износи 19,6 милијарди динара, од тога домаћинства дугују 12,6 милијарди, а слична је ситуација и са комуналним дуговањима и задужењима по основу пореза.

Прочитајте и ово

Затвара се најстарија месара у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Месну индустрију АД „Бачка“, која послује у систему „Универекспорта“, у Бачкој Паланци држе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *