Насловна / Вести / БЕСПЛАТНА СТРУЈА И ГАС: Много заинтересованих, мало пријављених!

БЕСПЛАТНА СТРУЈА И ГАС: Много заинтересованих, мало пријављених!

Ове године је за бесплатну струју и гас за социјално угрожене издвојено милијаду и 650 милиона динара, док је у буџету за 2017. за то планирано мање новца – милијарду и 150 милиона динара.

Из Министарства енергетике објашњавју да је прошле године потрошена само половина планирних средства и позивају грађане да обнове захтеве, пошто новца за енергетске олакшице има довољно.

Бесплатне киловате ове године користи 65.000 сиромашних домаћинстава, а бесплатан гас у грејној сезони добија 95 породица. То је и даље пет пута мање од очекиваног броја.

– Чуо сам да ваљда само социјални случајеви имају право, каже један грађанин, док други додаје да народ не зна за такве погодности.

– Било би ми драго да се то уважи, и ја сам у тој категорији. Имам 20.000 – рекао је један од анкетираних.

У Министарству енергетике објашњавају да су средства за социјалне енергетске карте за идућу годину реално планирана, јер се у том послу већ има искуства.

– Зашто је мања количина новца? Из простог разлога што ми новац који је био предвиђен за прошлу годину нисмо успели да потрошимо. Грађани не треба да брину, јер довољно је новца намењено томе – рекла је Мирјана Филиповић, државна секретарка у Министарству енергетике.

Новом Уредбом која је донета прошле године, локалне самоуправе бележе благи пораст корисника тих енергетских олакшица.

– У току 2015. укупно енергетски заштићених купаца на територији града Кикинде је било око 500, што износи једну трећину укупног броја примаоца социјалне помоћи. У овој години то је укупан број од 823 енергетски заштићених купаца – каже Дуња Вујчић, сектретарка Секретаријата за друштвене делатности у Кининди.

Надлежни очекују да бесплатну струју и гас у 2017. искористи 85.000 угрожених домаћинстава.

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *