utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Kultura / Bioskop / Bioskop u Bačkoj Palanci radi samo vikendom
Foto: M. Sudžum

Bioskop u Bačkoj Palanci radi samo vikendom

U Bačkoj Palanci radi bioskop, a o njemu se stara ovdašnji Kulturni centar.

Ovde kažu da se godišnje prikaže oko sto naslova, a broj posetilaca premašuje 5.000 dok na besplate projekcije dođe još oko hiljadu gledalaca. Nekada je u ovoj varoši sa oko 25.000 stanovnika i centru opštine sa oko 55.000 ljudi bilo tri bioskopa, a sada je opstao samo onaj u centru koji ima salu sa 200 mesta. Nekada, odnosno kada su se filmovi gledali uglavnom u bioskopima, predstava nije bilo samo četvrtkom, a sada se filmovi prikazuju samo vikendom, zbog teške finasijske situacije.

„Palanačka publika je specifična, jer, primera radi, dešava se da i svetski filmskih hitovi budu slabo posećeni, a dešavalo se da prođe vikend bez ijednog gledaoca“, rekla je medije Maja Kuljić.

Ona ispred KC poslednje dve godine brine o radu bioskopa.

„Posebno je slabo interesovanje za umetničke filmove, ali mi se i pored toga trudimo da ih imamo na repertoaru. Ove godine želeli smo da otvorimo i bioskop na otvorenom, u dvorištu zgrade Muzeja, ali kako je predviđena rekonstrukcija ovog zdanja, realizaciju ove ideje ostavili smo za kasnije“, kaže Kuljić.

U Bačkoj Palanci izdavajaju saradnju sa pojedinim distributerima koji prikazuju filomove u tri dimenzije. Tako je jer ovdašnji bioskop nema tehničke mogućnost da sam to radi, pa distributeri donose opremu, trodimenzionalne naočare i filmove te sami vrše projekciju. Distributeri u ovaj grad dolaze jednom ili dva puta mesečno. Cena ulaznica je 200 dinara, a za 3D projekcije je 250 dinara. Najposećeniji su animirani filmovi, a deca su najbrojniji i najverniji gledaoci.

Cena ulaznica za filmove za decu, kada se proceni da je dobro da ih  vidi veći broj mališana, školama se ponudi organizovan dolazak u bioskop po popularnoj ceni od 100 dinara.

Ovde ističu dobru saradnju sa Francuskim institutom za film u Srbiji, a do sada je prikazano 15-tak ciklusa francuskog filmskog karavana. Ulaz je besplatan, a godišnje ove filmove vidi blizu 600 ljudi. Prošle godine uspostavljena je saradnja sa Ruskim centrom za nauku i kulturu u Srbiji.U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu prikazan je ciklus areheološkog filma.

Ovde kažu da KC ima dobru saradnju sa Omladinskim klubom u Bačkoj Palanci i već 11 godina u ovdašnjem bioskopu prikazuje se ciklus fimova Slobodna zona.

M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.