понедељак, октобар 16, 2017
Насловна / Вести / Култура / Биоскоп / Биоскоп у Бачкој Паланци ради само викендом
Фото: М. Суџум

Биоскоп у Бачкој Паланци ради само викендом

У Бачкој Паланци ради биоскоп, а о њему се стара овдашњи Културни центар.

Овде кажу да се годишње прикаже око сто наслова, а број посетилаца премашује 5.000 док на бесплате пројекције дође још око хиљаду гледалаца. Некада је у овој вароши са око 25.000 становника и центру општине са око 55.000 људи било три биоскопа, а сада је опстао само онај у центру који има салу са 200 места. Некада, односно када су се филмови гледали углавном у биоскопима, представа није било само четвртком, а сада се филмови приказују само викендом, због тешке финасијске ситуације.

„Паланачка публика је специфична, јер, примера ради, дешава се да и светски филмских хитови буду слабо посећени, а дешавало се да прође викенд без иједног гледаоца“, рекла је медије Маја Куљић.

Она испред КЦ последње две године брине о раду биоскопа.

„Посебно је слабо интересовање за уметничке филмове, али ми се и поред тога трудимо да их имамо на репертоару. Ове године желели смо да отворимо и биоскоп на отвореном, у дворишту зграде Музеја, али како је предвиђена реконструкција овог здања, реализацију ове идеје оставили смо за касније“, каже Куљић.

У Бачкој Паланци издавајају сарадњу са појединим дистрибутерима који приказују филомове у три димензије. Тако је јер овдашњи биоскоп нема техничке могућност да сам то ради, па дистрибутери доносе опрему, тродимензионалне наочаре и филмове те сами врше пројекцију. Дистрибутери у овај град долазе једном или два пута месечно. Цена улазница је 200 динара, а за 3Д пројекције је 250 динара. Најпосећенији су анимирани филмови, а деца су најбројнији и највернији гледаоци.

Цена улазница за филмове за децу, када се процени да је добро да их  види већи број малишана, школама се понуди организован долазак у биоскоп по популарној цени од 100 динара.

Овде истичу добру сарадњу са Француским институтом за филм у Србији, а до сада је приказано 15-так циклуса француског филмског каравана. Улаз је бесплатан, а годишње ове филмове види близу 600 људи. Прошле године успостављена је сарадња са Руским центром за науку и културу у Србији.У сарадњи са Народним музејом у Београду приказан је циклус арехеолошког филма.

Овде кажу да КЦ има добру сарадњу са Омладинским клубом у Бачкој Паланци и већ 11 година у овдашњем биоскопу приказује се циклус фимова Слободна зона.

М. Суџум

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *