недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Борковић: Проширење пута за Нови Сад главни приоритет

Борковић: Проширење пута за Нови Сад главни приоритет

Проширење магистралног, државног пута од Бачке Паланке према Новом Саду у дужини од четрдесетак километара, један је од најприоритетнијих је пројеката локалне самоуправе, изјавио је за „Дневник“ Александар Борковић, заменик председника општине Бачка Паланка.

Он је додао да се о том значајном пројекту у Бачкој Паланци прича скоро деценију, а својевремено је урађен и пројекат који је после дуго година пронађен.

„Имамо сагласност привреде, односно свих овдашњих успешних привредника и великих светских компанија да извршимо снажан притисак на покрајинску и републичку власт да се прошири магистрални пут Нови Сад – Бачка Паланка“, рекао је за „Дневник“ Александар Борковић, заменик председника општине Бачка Паланка.

“Бачка Паланка са својих 13 села очигледно мора бити окренута још више Новом Саду, а сви који путују овим магистралним друмом могли су се уверити колико је он узан и у лошем стању. Путовање од Бачке Паланке до Новог Сада траје неприродно дуго, а број саобраћајних несрећа јасно говори да се нешто мора урадити. Осим безбедности у саобраћају, односно бриге о животима људи овде је важан моменат и смањење трошкова развијене привреде када је реч о трошковима транспорта.”

Сви изговори

Својевремено, када је министар Министарства за саобраћај и капитална улагања Републике Србије био Милутин Мркоњић обећања за реализацију овог пројекта била су уверљива и чинило се да ће се све брзо урадити. Међутим, тада су се појавили проблеми, између осталих – нема пара, али и приче попут оне да обилазнице око Бегеча и Футога пуно коштају, да прво треба извршити експропријацију… Због свега тога од пројекта се није одмакло даље од почетка.

Прича о реконструкцији државног, односнио магистралног пута Нови Сад – Бачка Паланка је тема која дуго траје. Овде истичу да је то у међудржавни пут, јер је гранични прелаз Бачка Паланка – Илок на дунавском мосту који спаја ову варош са градићем Илок у Хрватској, најближи прелаз, односно најближи пут од главног града АП Војводине до ЕУ.

„Дошао сам до пројекта овог пута који је урађен још 2008. године. Разговарао сам са Игором Мировићем, председником Покрајинске владе и он је вољан да се на ову тему седне и разговара. Поменути пројекат, кажу компетентни стручњаци, је врло квалитетан, али је сигурно да се мора иновирати. За привреду и грађане Бачкопаланачке општине са око 55.000 становника, али и целог регион са преко 100.000 људи у Јужној Бачкој реализација овог пројекта је од животне важности“, нагласио је Борковић.

Текст и фото: М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.