субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / ЧЕЛАРЕВО: Изложба предузетничких вештина жена са села

ЧЕЛАРЕВО: Изложба предузетничких вештина жена са села

Изложба предузетничких вештина жена са села“ одржана је данас у Челареву са циљем да се подстакне рад и видљивост жена са села, јер њихов допринос сеоском туризму може бити веома драгоцен, у смислу очувања културе неког места, али и побољшања опште социо-економске слике одређеног руралног простора.

Изложба је обухватила ручне радове, декупаж, слике, вез, магнете, ткане и прехрамбене производе удружења жена из општина Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бач, Беочин, а циљ је скренути пажњу јавности на мање средине и туристичке потенцијале, које могу имати производи и рукотворине сеоских жена.

„На првом месту имамо добру храну, старинску војвођанску, сувенире, разне рукотворине, магнете, слике и све остало што се ради, али најважније нам је повезивање самих учесница, њихових удружења и институција“, каже Тања Ајати из Раковца.

„Моловање зидова у прошлости, радиле су Мађарице, кување на велико за више особа, била је специјалност Словакиња, док су се Немице бавиле разним занатима“, наводи хроничар Миле Булајић.

Трећег јуна у Кикинди ће бити одржана изложба радова градских жена, а од 16. до 18. јуна, у Врднику ће се одржати Академија вештина, где ће жене бити обучене на који начин могу да постану правна лица.

„Научићемо их како да региструју фирму, да воде књиговодство, запакују производ и на крају како да га продају. Мислим да је то веома важно и да на крају буџетске године можемо да кажемо, да смо направили бар пет правних лица“, истиче Диана Миловић директорка Завода за равноправност полова.

„Без сеоских жена, немамо ни сеоске породице, без сеоске породице, немамо ни села. Покрајинска влада и секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и ове 2017. године, која је проглашена годином социјалне заштите и међугенерацијске сарадње, употпунићемо потребе сеоских жена кроз конкурсе, који ће бити ускоро расписани“, нагласио је Предраг Вулетић покрајински секретар.

Производња рукотворина, као други извор прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде, јесте перспективна грана, која уз минимална улагања може да обезбеди самозапослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Војводине и допринесе промени имиџа и земље и региона.

(РТВ)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.