nedelja, april 5, 2020
Naslovna / Vesti / ČELAREVO: Izložba preduzetničkih veština žena sa sela

ČELAREVO: Izložba preduzetničkih veština žena sa sela

Izložba preduzetničkih veština žena sa sela“ održana je danas u Čelarevu sa ciljem da se podstakne rad i vidljivost žena sa sela, jer njihov doprinos seoskom turizmu može biti veoma dragocen, u smislu očuvanja kulture nekog mesta, ali i poboljšanja opšte socio-ekonomske slike određenog ruralnog prostora.

Izložba je obuhvatila ručne radove, dekupaž, slike, vez, magnete, tkane i prehrambene proizvode udruženja žena iz opština Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bač, Beočin, a cilj je skrenuti pažnju javnosti na manje sredine i turističke potencijale, koje mogu imati proizvodi i rukotvorine seoskih žena.

„Na prvom mestu imamo dobru hranu, starinsku vojvođansku, suvenire, razne rukotvorine, magnete, slike i sve ostalo što se radi, ali najvažnije nam je povezivanje samih učesnica, njihovih udruženja i institucija“, kaže Tanja Ajati iz Rakovca.

„Molovanje zidova u prošlosti, radile su Mađarice, kuvanje na veliko za više osoba, bila je specijalnost Slovakinja, dok su se Nemice bavile raznim zanatima“, navodi hroničar Mile Bulajić.

Trećeg juna u Kikindi će biti održana izložba radova gradskih žena, a od 16. do 18. juna, u Vrdniku će se održati Akademija veština, gde će žene biti obučene na koji način mogu da postanu pravna lica.

„Naučićemo ih kako da registruju firmu, da vode knjigovodstvo, zapakuju proizvod i na kraju kako da ga prodaju. Mislim da je to veoma važno i da na kraju budžetske godine možemo da kažemo, da smo napravili bar pet pravnih lica“, ističe Diana Milović direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

„Bez seoskih žena, nemamo ni seoske porodice, bez seoske porodice, nemamo ni sela. Pokrajinska vlada i sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i ove 2017. godine, koja je proglašena godinom socijalne zaštite i međugeneracijske saradnje, upotpunićemo potrebe seoskih žena kroz konkurse, koji će biti uskoro raspisani“, naglasio je Predrag Vuletić pokrajinski sekretar.

Proizvodnja rukotvorina, kao drugi izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva nakon primarne poljoprivrede, jeste perspektivna grana, koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi samozaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Vojvodine i doprinese promeni imidža i zemlje i regiona.

(RTV)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.