субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / Чувени хајдук из Бачке Паланке Црни Максим био страх и трепет!
Фото: Профимедиа

Чувени хајдук из Бачке Паланке Црни Максим био страх и трепет!

Чувени хајдук Црни Максим био је страх и трепет за аустроугарске богаташе пре Првог српског рата.

Српски Робин Худ, бандит или последњи војвођански хајдук. Црног Максима називају многим именима, зависно кога питате, али и присталице и противници хајдука из Бачке Паланке сагласни су у једном – да је био дрзак и смео, да је држао до своје речи, али и да је био изузетно паметан.

Легенда о Црном Максиму каже да је у периоду пре Првог светског рата нападао само спахије и велике аустроугарске богаташе, као и да је сиротињи делио шаком и капом. Срби су га нарочито волели пошто су у Астроугарској монархији спадали међу сиромашније житеље, па су Максима доживљавали као свог осветника.

Максимове мете били су богаташи који су живели или пролазили Јужнобачким округом. Колики је Максим био страх и трепет најбоље сведочи прича да су богаташи у то време увек са собом на путу имали и тестамент. За сваки случај, ако Максим наиђе.

О Максимовој домишљатости и памети такође су се приповедале легенде, а нарочито је позанта како је опљачкао чувеног грофа Котека у Футогу. Максим је грофу најпре написао писмо у коме захтева да му остави 5.000 форинти у шуми, на договореном месту, иначе ће у супротном сам доћи по њих. Убрзо му је Максим послао још једно писмо у коме је навео да се предомислио и да ће ипак лично доћи по новац, те да би било добро да га има код себе када нашие јер ће се у супротном „рђаво провести“.

У дворцу грофа Котека завладала је паника. Знало се да ће Максим одржати реч, чак и по цену живота. Страже су због тога удвостручене, а унајмљени су и нови људи да брину о безбедности грофа.

После два дана гроф је добио писмо спахије из Срема који му је јавио да би волео да га упозна и дође у посету. Гроф се овоме обрадовао, надајући се да ће га посета разонодити у тешким тренуцима. Сутрадан су се војници и официри зачудили када су видели да се спахија код грофа задржао само десетак минута и потом отишао са својим кочијашем. Убрзо је из дворца излетео и гроф Котек који је повикао да га је Максим опљачкао и да му је узео не 5.000 већ 10.000 форинти. Стража је тек тада схватила да нису препознали Максима у официрском оделу и у кочијама са грбом.

Максим је до кочија и кочијаша дошао тако што је два дана раније отишао обучен у фрак и одело на један спахилук у Срем. Управнику имања на коме се одржавао спахилук представио се као чиновник из Министарства финансија, због чега га је овај угостио на највишем нивоу. Потом је боравак на имању искористио да кришом грофу Котеку пошаље писмо са богаташким грбом. Затим је управника имања замолио да се кочијама прошета по крају, што му је овај и одобрио. Тада је Максим у кочијама с богаташким грбом и додељеним кочијашем отишао у Футог код Котега и опљачкао га за 10.000 форинти, а дуплу цену му је наплатио зато што је удвостручио стражу.

Легенда о Црном Максиму нажалост нема срећан крај. Непосредно пре Првог светског рата Аустроугарска војска добила је налог да пронађе хајдука са Фрушке горе и да се заувек прекине пљачкање богаташа у Јужнобачком округу. Више хиљада војника успело да је лоцира и опколи Максима коме више није било спаса. Он је покушао да се пробије кроз њихов обруч и побегне, али му нажалост није био спаса и убијен је на лицу места.

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.