Насловна / Вести / Да ли знате како је српска застава изгледала после Сретењског устава?

Да ли знате како је српска застава изгледала после Сретењског устава?

Први највиши правни акт у нашој земљи описао је боје државне заставе, које нису наишле на одобравање. Знате ли када је и како српска застава добила данашњи распоред боја? Наиме, Устав из 1835. године описао је заставу као „отворено црвену, белу и челикасто-угаситу“.

Распоред боја је, дакле, следећи: црвена – бела – плава боја. Што се тиче грба на застави, он је у 4. члану Сретењског устава описан као крст на црвеном пољу, међу чијим крацима се налази по једно огњило окренуто ка крсту. Читав грб опасан је зеленим венцем – с десне стране је венац од храстовог листа, а с леве од маслиновог.

Застава је критикована као превише слична француској револуционарној застави, те је Милош Обреновић, када је Сретењски устав пао, захтевао од Високе порте израду новог, у коме ће се наћи и члан о застави и грбу

Како историчар Радош Љушић у књизи ”Кнежевина Србија (1830-1839)” пише, султан Махмуд ИИ није одобрио ову заставу, већ је у децембру 1835. године кнезу Милошу и подунавским везирима, пашама, ајанима, војводама, кадијама и надзорницима скела упутио ферман о томе да српски народ има право да развија тробојку на трговачким лађама.

Уз то, свима је послао и примерак те заставе: тканину на којој се, први пут тим редоследом, појављују водоравно распоређене црвена, плава и бела боја.

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *