utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Dan za zdravlje: U Bačkoj Palanci godišnje se registruje oko 10 žena obolelih od raka grlića materice

Dan za zdravlje: U Bačkoj Palanci godišnje se registruje oko 10 žena obolelih od raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22-28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Ove godine u Srbiji, koja se već jedanaesti put uključuje u obeležavanje, slogan je „Dan za zdravlje“ . Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih.

U Bačkoj Palanci godišnje se registruje oko 10 žena obolelih od raka grlića materice. Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Tokom prošle godine vakcinisano je 20 devojčica u Bačkoj Palanci.

Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.Redovnim pregledom žena koje nemaju nikakve tegobe na vreme se otkrije 8 od 10 premalignih promena na grliću materice. Izostanak redovnih pregleda kod izabranog ginekologa povećava rizik za pojavu ovog oboljenja.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.