ponedeljak, maj 20, 2019
Naslovna / Vesti / Dijana Bokan Vlahović glavna medicinska sestra Doma zdravlja odgovara na pritužbe sugrađana!

Dijana Bokan Vlahović glavna medicinska sestra Doma zdravlja odgovara na pritužbe sugrađana!

BAČKA PALANKA: Preko 350 zaposlenih u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ brine o zdravlju preko 55.000 stanovnika bačkopalanačke opštine, a za minule dve nedelje dva puta su u javnosti prozivani, kako kažu, ni krivi ni dužni.

Prvo je Ministarstvo zdravlja svrstalo ovdašnju zdravstvenu ustanovu među 14 neažurnih ustanova u Srbiji, jer nisu dostavili dovoljan broj termina za lekarske preglede u martu.

Reagovao je direktor Doma zdravlja dr Goran Stupar, mediji su preneli njegovu izjavu da ta informacija nije tačna, a u Ministarstvu su mu rekli da ne znaju kako se bačkopalanački Dom zdravlja našao među prozvanima. Ovde vele da su se našli na svojevrsnom stubu srama, tuđom greškom.

Taman se ovaj gaf malo zaboravio, kada se u pojedinim medijima, a naravno potom i na društvenim mrežama, pojaviše izjave nekoliko pacijenata koji su se žalili na neljubaznost mediicinskog osoblja, odnosno medicinskih sestara, a zdravstvenim radnicima nije pružena mogućnost da odgovore. Zato se u ime ovdašnjih zdravstvenenih radnika, oglasila glavna medicinska sestra Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

– Dom zdravlja je zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, organizuje rad u IZIS informacionom sistemu koji propisuje Ministarstvo zdravlja na nivou cele Srbije. To podrazumeva da se mora poštovati broj termina u kalendaru aktivnosti koji lekari daju na mesečnom nivou, a koji je u skladu sa fondovskim normama izvršenja. To znači da su svi pacijenti koji su došli na pregled bez termina dužni da sačekaju da lekar pregleda sve pacijente koji imaju dodeljen termin – pojasnila je Dijana Bokan Vlahović, dodajući da se primenjuje i princip trijaže urgentnosti i životne ugroženosti.

Zašto odlaze lekari i sestre

Glavna sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja podseća da lekari i medicinske sestre odlaze i niko ih neće zaustaviti, jer nikoga nije ni briga zbog čega su poniženi otišli kod onih koji će taj rad umeti da poštuju i cene, da adekvatno plate.

– Zbog toga, kada neko nekog zdravstvenog radnika javno optuži za nestručnost i neljubaznost, neka prvo razmisli da li su tog dana taj lekar i ta medicinska sestra zbrinuli 70 pacijenata i da li zaslužuju poniženje za posao koji obavljaju – zaključuje glavna medicinska sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

U poslednjih nekoliko godina broj lekara je ovde smanjen za 20-tak, a manjka i tehničkogosoblja. Iz tog razloga broj pacijenata po lekaru i medicinskoj sestri je sve veći. Normativ koji je izabranom lekaru propisan za prijem često je na dnevnom nivou udvostručen, pa čak i utrostručen.  – Dešava se da lekar u toku dana pregleda od 60-90 pacijenata, a normativ je 30 pregleda – ističe Vlahovićka. – Kako bi svi pacijenti bili zbrinuti i pregledani, lekari i medicinske sestre znaju da rade u Domu zdravlja, i dva sela i više ambulanti na teritoriji opštine i to po ceo dan, bez slobodnih dana, vikenda. Pojedine pacijente to nije briga, pa traže svoja prava na vrlo grub, agresivan način, a pri tome ne upućuju prigovore direktoru Doma zdravlja, našoj pravnoj službi, niti zaštitiniku prava pacijenata, koji svakodnevno radi u obližnjoj zgradi Opštine i radi pravnu pomoć u domenu zdravstva.

Radnici MUP često su uključeni u ovu problematiku, jer dolaze po pozivu medicinara, da im pomognu, da se zaštite od pretnji i fizičkih napada pacijenata.

– Mi nemamo službu obezbeđenja. Svakodnevno su zdravstveni radnici izloženi verbalnom nasilju, pretnjama, fizičkim napadima od strane pojedinih pacijenata koji smatraju da ovde mogu dobiti apsolutno sve usluge, a koje mi ne možemo da pružimo na nivou primarne zdravstvene zaštite. Onda se pojavi neki prilog u medijma gde se za naše radnike kaže da nisu ljubazni, da su nestručni… To često izazviva i suze posebno kod mojih medicinskih sestara – navodi Dijana Bokan Vlahović.

„Beli mantili“ kažu da ne treba zaboraviti da su i zdravstveni radnici ljudi, koji mogu da se razbole, koji dobiju grip kao i pacijenti, da njihova deca isto oboljevaju kao i sva druga deca, pa da oni trebaju i svojoj deci. Kažu da nije realno od njih očekivati da su svaki dan, po ceo dan na poslu, kao što nije realno očekivati da u istom trenutku zbrinu sve pacijente koji traže pomoć.

– Zapitala bih – kaže Dijana Bokan Vlahović- one koji omalovažavaju rad zdravstvenih radnika, koji nas javno nazivaju nesavesnim, ravnodušnim, nepristojnim, neljubaznim… ko onda brine o zdravlju svih građana? Ko ih leči, previja, zbrinjava i u kakvim uslovima? Ko će brinuti o našim pacijentima kada sva zdravstvena radna snaga ode u inostranstvo da nekom drugom pruža zdravstvene usluge?

Sve
informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!
Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter
nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / dnevnik.rs / Foto: dnevnik.rs

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

7 Komentari

 1. AJde ne kukajte,večito ste u onom delu dvorišta za pušenje. Doktori su skroz OK ali treba do njih doći.! Hijene od medicinskih sestara su toliko bahate da ne pomaže ni preklinjanje,a već petog u mesecu kažu da nema više termina. Teško onom ko se sa med.sestrom zameri, može slobodno ići u Vrbas ili NS. Branka na dečijem je ubedljivo najgora med.sestra. A ima i mita i pokretno-partijskog pustanja preko reda.

  • Ajde i vi već jednom shvatite da ovo nije Titovo doba i da sistem radi po pravilima preko koji se ne može ići. Kumi i moli, džaba ti jer je takav sistem! Misliš da te neko laže za termine? Izvoli pokušati zakazati, ako kažu da nema termina traži potvrdu i idi privatno, pa traži dati se refundira. Prestanite više da prozivate ljude koji vas grobaru sa lopate izvlače, potrudite se da zakažete pregled na vreme, kad već znate do kad to nema termina. Sram bre da vas bude sve! Nezahvlani svi do jednog, a kad je stani-pani, onda valjaju i te hijene što vas prime preko normativa. Sram vas bilo! Treba vas staviti tamo da se sa budalama ceo dan raspravljate. To što je nekom jako hitno da ga prime posle 4 dana temperature, kašlja i koječega ne znači da je on hitan slučaj. Te hijene su tu da, u dogovoru sa lekarima, vrše trijažu i zbrinjavaju ljude koji su životno ugroženi. A vama ako ne može doći iz d*peta u glavu da NIJE normalno da neko vuče temperaturu 4 dana, onda vam svaka čast u šta sve spucali godine.

   • E moj Samko…. Ja opet imam dobro misljenje o Branki. Radi svoj posao profi i uvek mogu da se dogovorim. Prema deci je ljubazna koliko je normalno.Nikada nije uskratila uslugu, a da ima stav i drzanje_ima. Na kraju, ima nas svakavih i smatram da treba biti distanciran. Nemas ti pojma sta je sestra Radjenovicke… Blagi uzas… Ne mozes joj prici.. Jedna usta hiljadu jezika. Ne vidi se od cokolada i ponuda kada izadje iz savetovalista. Jedini nacin da uzvrati ljubaznoscu.
    Ti Pero Kojot smiri hormone… Imas ukusa , ali…. pretera ga

 2. Pera Kojot Supergenije

  Jebo bih tu Branku

 3. Glavna medicinska sestra kao i većina ostalih se ponašaju kao da su narkomanke. Non stop su napolju i puše

 4. E Samko…. Tebi najgora Branka, a ja sve najlepse o njoj. Ne poznajemo se licno, ali saradjujemo na dogovor. Osoba koja je strogo profi, bitno je da strucno radi svoj posao. Nisi ti imao posla sa sestrom Dr Radjenovic….. bkagi uzas.. Kad izlazi iz savetovanja, ne vidi se od cokolada i ponuda. Ne smeju da joj se obrate bre drugacije…

 5. Ali potpuno se slazem sa Miroslavom. Ti Pero Kojot i nemas bas los ukus, ali ti fali ….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.