utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Do daljnjeg dozvoljeno otpuštanje bolesnih radnika

Do daljnjeg dozvoljeno otpuštanje bolesnih radnika

Za sada nema zakonskog osnova da se iz kase zdravstvenog osiguranja za vreme bolovanja isplaćuje naknada zarade u iznosu od 100 odsto osiguranicima obolelim od malignih bolesti, kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Da bi radnice poput Violete Petrović iz Niša bile zaštićene od otkaza zbog teške bolesti, nadležni bi morali da promene radno zakonodavstvo, što se neće uskoro dogoditi, pišu „Novosti“.

Važeći Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u iznosu 100 odsto samo u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, dobrovoljnog davanja organa i tkiva izuzev dobrovoljnog davanja krvi i privremene sprečenosti za rad usled profesionalne bolesti ili povrede na radu.

Ovu oblast, međutim, trebalo bi da reguliše Zakon o radu.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da ne mogu sve stvari da se regulišu propisima.

„Zakon o radu usvojen je tokom leta, na brzinu i bez javne rasprave i zato ne čudi što doprinosi robovlasničkom položaju radnika. Mi smo kao sindikat poslali zahtev Ministarstvu rada sa idejom da se uvede odredba kojom bi se zaštitili radnici koji su teško bolesni, međutim, nedavno smo dobili odgovor da će o izmeni zakona biti reči tek sledeće godine“, kaže Vuković.

Prema njegovom mišljenju grub je i društveno neodgovoran stav direktora „Jure“ da oni ne mogu da pomognu svim radnicima. Vuković dodaje da ne bi trebalo poistovećivati jedan slučaj, kao što je Violeta Petrović, radnica pomenute firme, sa preostalih 7.000 radnika.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, predložio je izmene Zakona o radu po kojima zaposleni u procesu lečenja od malignih tumora i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni. Država, po njegovom mišljenju, mora da pomogne onima kojima u procesu lečenja treba visokoproteinska i mineralna ishrana, kao i da za vreme bolovanja dobijaju platu isto kao da rade.

„To je pozitivna diskriminacija“, rekao je on. „Zakoni se pišu da štite interese građana i ja ću predlog uputiti vladi i resornom ministarstvu za nekoliko dana. On treba da štiti građane, zaposlene, i kod privatnika i u državnim preduzećima i ovde nema mesta političkom nadmudrivanju.“

Poslednje izmene Zakona o radu, koji je usvojen 2014, odnosile su se na to da trudnice i porodilje ne mogu biti otpuštene tokom odsustva bez obzira na to što nemaju ugovor na neodređeno vreme.

Silne nepravilnosti u „Juri“

Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljama na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada…To je samo deo nepravilnosti koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije „Jura korporacija“ i njene pogone u Rači, Nišu i Leskovcu.

Kako piše „Blic“, inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.

„Inspektori su utvrdili i da su neophodne izmene i dopune akta o proceni rizika, tako što će poslodavac procenu izvršiti za prostor gde se obavljaju poslovi i što će, na osnovu ocene službe medicine rada, utvrditi posebne zdravstvene uslove za zaposlene koji rade na mestima s povećanim rizikom. Nisu bili utvrđeni ni način ni postupak periodične provere osposobljenosti zaposlenih koji rade na mestima sa povećanim rizikom, novoprimljeni nisu bili osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, nije osposobljen odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i nije izvršeno ispitivanje uslova radne okoline – takozvane mikroklime za zimski period. Poslodavcu je svaki put nalagano da nedostatke otkloni u datim rokovima, a zbog utvrđenih prekršaja podnošeni su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka“, navode u Ministarstvu za rad.

Takođe, na osnovu zahteva predstavnika sindikata, koji su dobili otkaze zbog navodne zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su prava zaposlenih očigledno povređena, te su doneta rešenja kojima se zaposleni vraćaju na rad, a podneti su i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo podseća da se svi zaposleni mogu obratiti Inspektoratu za rad.

„Oni mogu zatražiti zaštitu svojih prava u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a to mogu da učine i anonimno jer inspekcija vrši nadzore i po takvim prijavama. Svi privredni subjekti u Srbiji, sve strane kompanije, pa tako i „Jura korporacija“ d.o.o. moraju da primenjuju i poštuju važeće propise u oblasti rada“, ističu u Ministarstvu za rad.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.