Насловна / Вести / Драган Кубуровић: Годинама скрећемо пажњу на противзаконито поступање локалне самоуправе која не поштује Закон о спорту

Драган Кубуровић: Годинама скрећемо пажњу на противзаконито поступање локалне самоуправе која не поштује Закон о спорту

Генерални секретар Спортског савеза општине Бачка Паланка др Драган Кубуровић, јавним дописом председнику општине Браниславу Шушници, изразио је негодовање због обавештења које је стигло из локалне самоуправе, а којим се Спортски савез обавештава о расписивњу Јавног позива за доделу средстава за финансирање трошкова спортских организација из буyета општине за 2017. годину.

„Спортски савез општине је поштујући Закон о спорту и законску процедуру доставио Општини свој годишњи програм и годишње програме спортских организација са територије јединице локалне самоуправе 31. маја 2016. године ”, каже се, поред осталог, у обавештењу које је потписао Кубуровић и изражава чуђење да то не знају општинска комисија и правна служба.

„Претходних неколико година скретали смо им пажњу на противзаконито поступање локалне самоуправе која не поштује Закон о спорту, ни процедуру кандидовања и одобравања годишњих програма и поред тога што су од Спортског савеза обавештавани како треба да поступају“, категоричан је Кубуровић. „Таквим (не)чињењем локалне самоуправе, ССО није могао да извршава Законом о спорту дата овлашћења и надлежности, а већ четири године није добио ниједан динар за своје програме, те су ушли у другу годину како не добијају ни средства за редовну делатност“.

У том периоду, подсећа Кубуровић, средства су добијале и спортске организације које нису биле чланице ССО, а по Закону о спорту биле су дужне. Таквим поступањем локалне самоуправе унете су недоумице и конфузија код представника спортских организација, па су неке кршиле Закон о спорту поштујући противзаконите препоруке. Тако су поједине спортске организације долазиле до средстава за програме, а оне друге, поштујући Закон биле кажњаване недобијањем тих средстава.

„Зато је добро да надлежни у локалној самоуправи још једном провере наше наводе пре него што се направи још већа штета по буyет локалне самоуправе“, поручује Кубуровић у свом допису.
Кубуровић додаје да је проблем настао 2013. године када је жиро рачун ССО код пословне банке блокиран због дуга чија главница износи преко 600.000 динара према овдашњем Дому здравља. Он каже да су буyетска средства према ССО могла бити уплаћена на трезорски рачун који није у блокаду, па тврди да је то и чињено 10 месеци у 2015. години, када је на тај рачун уплаћиван новац за редовну делатност.

У локалној самоуправи су нас упитили на Дарка Божовића, члана општинске Комисије за расподелу средства спортским организацијама, иначе директора општинске Установе за спорт и рекреацију „Тиквара“ где као рекреатор ради и др Драган Кубуровић.

– Новац није могао бити уплаћен на рачун ССО, јер је био у блокади, односно својевремено су уплаћена средства за настали дуг који се односи на трошкове лекарских прегледа спортиста општине – истиче Божовић.

– Новац је, дакле пребачен и потрошен, а на трезорски рачун не могу да се уплаћују средства за ову намену. ССО у Бачкој Паланци, овакав какав је, не може да врши расподелу средстава, па размишљамо да брзо формирано нови спортски савез општине. Спортске организације у општини и сада на легалан и јаван начин, а на основу својих презентираних програма, добијају буyетски новац за своју делатност и то преко општинске Комисије за расподелу средстава.

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *