utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Dragan Kuburović: Godinama skrećemo pažnju na protivzakonito postupanje lokalne samouprave koja ne poštuje Zakon o sportu

Dragan Kuburović: Godinama skrećemo pažnju na protivzakonito postupanje lokalne samouprave koja ne poštuje Zakon o sportu

Generalni sekretar Sportskog saveza opštine Bačka Palanka dr Dragan Kuburović, javnim dopisom predsedniku opštine Branislavu Šušnici, izrazio je negodovanje zbog obaveštenja koje je stiglo iz lokalne samouprave, a kojim se Sportski savez obaveštava o raspisivnju Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje troškova sportskih organizacija iz buyeta opštine za 2017. godinu.

„Sportski savez opštine je poštujući Zakon o sportu i zakonsku proceduru dostavio Opštini svoj godišnji program i godišnje programe sportskih organizacija sa teritorije jedinice lokalne samouprave 31. maja 2016. godine ”, kaže se, pored ostalog, u obaveštenju koje je potpisao Kuburović i izražava čuđenje da to ne znaju opštinska komisija i pravna služba.

„Prethodnih nekoliko godina skretali smo im pažnju na protivzakonito postupanje lokalne samouprave koja ne poštuje Zakon o sportu, ni proceduru kandidovanja i odobravanja godišnjih programa i pored toga što su od Sportskog saveza obaveštavani kako treba da postupaju“, kategoričan je Kuburović. „Takvim (ne)činjenjem lokalne samouprave, SSO nije mogao da izvršava Zakonom o sportu data ovlašćenja i nadležnosti, a već četiri godine nije dobio nijedan dinar za svoje programe, te su ušli u drugu godinu kako ne dobijaju ni sredstva za redovnu delatnost“.

U tom periodu, podseća Kuburović, sredstva su dobijale i sportske organizacije koje nisu bile članice SSO, a po Zakonu o sportu bile su dužne. Takvim postupanjem lokalne samouprave unete su nedoumice i konfuzija kod predstavnika sportskih organizacija, pa su neke kršile Zakon o sportu poštujući protivzakonite preporuke. Tako su pojedine sportske organizacije dolazile do sredstava za programe, a one druge, poštujući Zakon bile kažnjavane nedobijanjem tih sredstava.

„Zato je dobro da nadležni u lokalnoj samoupravi još jednom provere naše navode pre nego što se napravi još veća šteta po buyet lokalne samouprave“, poručuje Kuburović u svom dopisu.
Kuburović dodaje da je problem nastao 2013. godine kada je žiro račun SSO kod poslovne banke blokiran zbog duga čija glavnica iznosi preko 600.000 dinara prema ovdašnjem Domu zdravlja. On kaže da su buyetska sredstva prema SSO mogla biti uplaćena na trezorski račun koji nije u blokadu, pa tvrdi da je to i činjeno 10 meseci u 2015. godini, kada je na taj račun uplaćivan novac za redovnu delatnost.

U lokalnoj samoupravi su nas upitili na Darka Božovića, člana opštinske Komisije za raspodelu sredstva sportskim organizacijama, inače direktora opštinske Ustanove za sport i rekreaciju „Tikvara“ gde kao rekreator radi i dr Dragan Kuburović.

– Novac nije mogao biti uplaćen na račun SSO, jer je bio u blokadi, odnosno svojevremeno su uplaćena sredstva za nastali dug koji se odnosi na troškove lekarskih pregleda sportista opštine – ističe Božović.

– Novac je, dakle prebačen i potrošen, a na trezorski račun ne mogu da se uplaćuju sredstva za ovu namenu. SSO u Bačkoj Palanci, ovakav kakav je, ne može da vrši raspodelu sredstava, pa razmišljamo da brzo formirano novi sportski savez opštine. Sportske organizacije u opštini i sada na legalan i javan način, a na osnovu svojih prezentiranih programa, dobijaju buyetski novac za svoju delatnost i to preko opštinske Komisije za raspodelu sredstava.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.