Насловна / Вести / ДРЖАВНИ ПРАЗНИК: Дан примирја у првом светском рату

ДРЖАВНИ ПРАЗНИК: Дан примирја у првом светском рату

У Србији је данас државни празник и нерадни дан поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, који се у нашој земљи обележава од 2012. године.

Почаст борцима палим у Првом светском рату одаће у Београду председник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон, амбасадори Француске и Немачке Кристин Моро и Аксел Дитман, чланови Владе Србије, престонички градски челници.

Дан примирја у Првом светском рату 1918. године сматра се и даном капитулације Немачке.

Тог дана су силе Антанте и Немачка, после вишемесечних тајних преговора у једном железничком вагону на забаченој прузи у шуми Компијењ, у Француској, потписале примирје.

Одредбе тог документа који је углавном саставио француски маршал и врховни командант савезничких војски Фердинанд Фош, биле су прекид непријатељстава, повлачење немачких трупа иза граница, неуништавање инфраструктуре, размена заробљеника, обећање репарација, уништавање немачких ратних бродова и подморница, поступање током примирја.

Иако су примирјем прекинута борбена дејства, било је потребно још шест месеци преговора на Париској мировној конференцији док није закључен и мировни споразум којим је окончан Први светски рат – Версајски уговор.

Дан примирја се обележава у свим земљама-потписницама споразума.

(н1)

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *