среда, 3 јуна, 2020
Насловна / Вести / Еколошка фабрика одговорна за изливање канализације у Младенову

Еколошка фабрика одговорна за изливање канализације у Младенову

МЛАДЕНОВО: У фебруару се излила канализација у Младенову, селу са близу 3.000 становника у Општини Бачка Паланка. Разлог је одмах установљен. Наиме, отпад из овдашње фабрике „Гринтек”, која запошљава преко 100 радника и бави се рециклирањем ПЕТ амбалаже, загушио је пумпе, па се отпадна вода излила у део насеља.

Локална самоуправа је брзо реаговала – сазван је састанак надлежних, односно општинских челника, представника ЈКП „Комуналпројект“, које у свим насељеним местима општине брине о комуналлним делатностима и представника компаније из Младенова. Рачунало се да ће проблем бити брзо решен, али ових дана поново је дошло до изливања из сеоске канализације, плављења дела села и великих проблема за део Младенова.

– ЈКП је крајем 2016. године, поред осталог, преузело и управљање канализацијом у Младенову, а до тада је, супротно Закону о комуналним делатностима, овај посао радила Месна заједница овог села – каже Александар Богуновић, директор „Комуналпројекта“. – Са преузимањем бриге о канализацији преузели смо и вишегодишње проблеме, а један од њих је и то што се овде у сеоску канализацију упуштају индустријске отпадне воде, иако тај објекат није за то предвиђен. Отпадне воде Гринтека сада чине преко 70 одсто укупних отпадних вода утиснутих у систем.

Приликом изградње канализације, што је с прекидима трајало од 2003. године, није се водило рачуна о адекватним енергетским потребама, па хидромашинска опрема у случају великих количина отпадних вода не може да ради синхроно и долази до искакања пумпи из система, а јавља се и проблем снабдевања грађана електричном енергијом у том делу села. Периодично, а услед неадекватне технологије пречишћавања отпадних вода из погона фабрике која се бави рециклажом ПЕТ амабалеже у канализацију се упуштају велике количне отпадних вода које садрже суспендоване материје из процеса рециклаже, потврђује Богуновић. Услед проблема са слабим напоном не успевају бити упумпане у систем и тада долази до изливања на отворене површине чиме се стварају санитарни и еколошки проблеми. Рецепијент у који се упуштају отпадне воде, такође трпи, јер услед густине суспендованог материјала долази до његовог нагомилавања и смањења протицајног профила.

Индустријски отпад у сеоској мрежи

Поставља се питање да ли фабрике као што је ова у Младенову могу бити прикључене на сеоске канализационе системе који су пројектовани само за потребе домаћинстава. – Надлежни инспекцијски органи процењују испуњеност законских и техничких услова за пуштање у рад такве врсте постројења прекључене на канализациону инфрструктуру – констатује директор ЈКП, а на питање о томе ко је надлежан за коначно решење каже да је то сама компанија која у свом логотипу носи назив и симбол екологије, па је дужна да се придржава законске регулативе када је у питању заштита животне средине као и да буде носилац и промотер друштвено одговорног понашања према локалној заједници у којој делује. С друге стране, постоје и механизми контроле и инспекцијске службе.

– „Комуналпројект“ је у више наврата интервенисао и уклањао воду из система као и ону која се излила у околину пумпних постројења, те је више пута писаним путем упозоравао поменуту компанију и надлежне инспекције органе на проблеме који настају и могуће последице – додаје Богуновић.

На фебруарском састанку код руководства општине донет је закључак да до 1. марта „Гринтек” оспособи процес пречишћавања и не упушта остатке материјала из производње у канализациони систем. Било је договорено да компанија отпад настао у производњи контролисано депонује на Градску депонију у Бачкој Паланци. Али, закључено је и да ова компанија отпад који је депонован непосредно у зони изворишта уклони на прописано растојање дато у пројектним условима. Исто тако закључено је да се у што краћем периоду изврши одмуљавање реципијента адекватном механизацијом како би се он ставио у пуну функцију. Међутим, решење још није на помолу.

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.