četvrtak, april 2, 2020
Naslovna / Vesti / Ekološka fabrika odgovorna za izlivanje kanalizacije u Mladenovu

Ekološka fabrika odgovorna za izlivanje kanalizacije u Mladenovu

MLADENOVO: U februaru se izlila kanalizacija u Mladenovu, selu sa blizu 3.000 stanovnika u Opštini Bačka Palanka. Razlog je odmah ustanovljen. Naime, otpad iz ovdašnje fabrike „Grintek”, koja zapošljava preko 100 radnika i bavi se recikliranjem PET ambalaže, zagušio je pumpe, pa se otpadna voda izlila u deo naselja.

Lokalna samouprava je brzo reagovala – sazvan je sastanak nadležnih, odnosno opštinskih čelnika, predstavnika JKP „Komunalprojekt“, koje u svim naseljenim mestima opštine brine o komunallnim delatnostima i predstavnika kompanije iz Mladenova. Računalo se da će problem biti brzo rešen, ali ovih dana ponovo je došlo do izlivanja iz seoske kanalizacije, plavljenja dela sela i velikih problema za deo Mladenova.

– JKP je krajem 2016. godine, pored ostalog, preuzelo i upravljanje kanalizacijom u Mladenovu, a do tada je, suprotno Zakonu o komunalnim delatnostima, ovaj posao radila Mesna zajednica ovog sela – kaže Aleksandar Bogunović, direktor „Komunalprojekta“. – Sa preuzimanjem brige o kanalizaciji preuzeli smo i višegodišnje probleme, a jedan od njih je i to što se ovde u seosku kanalizaciju upuštaju industrijske otpadne vode, iako taj objekat nije za to predviđen. Otpadne vode Grinteka sada čine preko 70 odsto ukupnih otpadnih voda utisnutih u sistem.

Prilikom izgradnje kanalizacije, što je s prekidima trajalo od 2003. godine, nije se vodilo računa o adekvatnim energetskim potrebama, pa hidromašinska oprema u slučaju velikih količina otpadnih voda ne može da radi sinhrono i dolazi do iskakanja pumpi iz sistema, a javlja se i problem snabdevanja građana električnom energijom u tom delu sela. Periodično, a usled neadekvatne tehnologije prečišćavanja otpadnih voda iz pogona fabrike koja se bavi reciklažom PET amabaleže u kanalizaciju se upuštaju velike količne otpadnih voda koje sadrže suspendovane materije iz procesa reciklaže, potvrđuje Bogunović. Usled problema sa slabim naponom ne uspevaju biti upumpane u sistem i tada dolazi do izlivanja na otvorene površine čime se stvaraju sanitarni i ekološki problemi. Recepijent u koji se upuštaju otpadne vode, takođe trpi, jer usled gustine suspendovanog materijala dolazi do njegovog nagomilavanja i smanjenja proticajnog profila.

Industrijski otpad u seoskoj mreži

Postavlja se pitanje da li fabrike kao što je ova u Mladenovu mogu biti priključene na seoske kanalizacione sisteme koji su projektovani samo za potrebe domaćinstava. – Nadležni inspekcijski organi procenjuju ispunjenost zakonskih i tehničkih uslova za puštanje u rad takve vrste postrojenja preključene na kanalizacionu infrstrukturu – konstatuje direktor JKP, a na pitanje o tome ko je nadležan za konačno rešenje kaže da je to sama kompanija koja u svom logotipu nosi naziv i simbol ekologije, pa je dužna da se pridržava zakonske regulative kada je u pitanju zaštita životne sredine kao i da bude nosilac i promoter društveno odgovornog ponašanja prema lokalnoj zajednici u kojoj deluje. S druge strane, postoje i mehanizmi kontrole i inspekcijske službe.

– „Komunalprojekt“ je u više navrata intervenisao i uklanjao vodu iz sistema kao i onu koja se izlila u okolinu pumpnih postrojenja, te je više puta pisanim putem upozoravao pomenutu kompaniju i nadležne inspekcije organe na probleme koji nastaju i moguće posledice – dodaje Bogunović.

Na februarskom sastanku kod rukovodstva opštine donet je zaključak da do 1. marta „Grintek” osposobi proces prečišćavanja i ne upušta ostatke materijala iz proizvodnje u kanalizacioni sistem. Bilo je dogovoreno da kompanija otpad nastao u proizvodnji kontrolisano deponuje na Gradsku deponiju u Bačkoj Palanci. Ali, zaključeno je i da ova kompanija otpad koji je deponovan neposredno u zoni izvorišta ukloni na propisano rastojanje dato u projektnim uslovima. Isto tako zaključeno je da se u što kraćem periodu izvrši odmuljavanje recipijenta adekvatnom mehanizacijom kako bi se on stavio u punu funkciju. Međutim, rešenje još nije na pomolu.

(Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.