Насловна / Вести / ЕПС још не користи софтвер који је платио милионе евра
Фото: Н1

ЕПС још не користи софтвер који је платио милионе евра

Пословни софтвер који је коштао најмање седам милиона евра, у ЕПС-у већ четири године није профункционисао.

Увођење ионако компликованог компјутерског програма у ЕПС-у је додатно закомпликовало то што су поједине организационе јединице овог јавног предузећа софтвер набављале преко посредничке фирме – Проинтер. Овај софтвер је преко исте приватне фирме набављало више државних институција и предузећа, јавља Инсајдер.

Један од проблема с применом САП-а у Електропривреди је био и тај што су, како је Инсајдеру потврђено у ЕПС-у, Електровојводина и Електродистрибуција Београд овај софтвер набавиле преко посредничке фирме Проинтер, иако је постојао налог централе да се програм набави директно од произвођача – немачке компаније САП. Са компанијом САП, Јавно предузеће Електропривреда Србије потписало је уговор о стратешкој сарадњи, још у јуну 2013. И поред тога, ЕДБ и Електровојводина су само месец дана касније расписале тендер за имплементацију САП-а, али је посао је додељен посредничкој фирми тј. Проинтеру.

Према ранијем писању „Блица“, тај софтвер никада није имплементиран, а ЕДБ и Електровојводина су Проинтеру платили седам милиона евра. Како се испоставило, САП набављен преко Проинтера није одговарао оригиналном програму, односно софтверу немачке компаније.

У ЕПС-у кажу да на прилагођавању компјутерског програма за управљање и умрежавање целог система Електропривреде Србије сада раде само стручњаци немачког САП-а.

ЕПС је 2014. увођење САП-а уговорио с представништвом немачке фирме. Од тада до данас, с немачком компанијом су склопљена бар још три уговора за примену овог софтвера. У питању су набавке чија је вредност око 7,3 милиона евра.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Insajder)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *