utorak, jul 16, 2019
Naslovna / Vesti / FOTO: Bračnim parovima u Vojvodini šansa za vantelesnu oplodnju
Foto: 021.rs

FOTO: Bračnim parovima u Vojvodini šansa za vantelesnu oplodnju

Sedamdeset sedam vojvođanskih parova potpisalo je ugovore o sufinansiranju troškova vantelesne oplodnje, a koje pokriva Pokrajinska vlada.

Pomoć u realizaciji biomedicinski potpomognute oplodnje je jedna od mera Pokrajinske vlade kada je reč o podršci roditeljstvu i porodici, a mera je uz pomoć koje je i Mitar Palikuća, osvajač prve medalje za Srbiju na Paraolimpijskim igrama 2016, dobio troje dece. On i supruga Milica su biomedicinski potpomognutom oplodnjom pre dve i po godine dobili sina, a pre tri i po meseca i dve bliznakinje.

Foto: 021.rs

Palikuća je ovom prilikom osnažio sve buduće roditelje da ne odustaju od borbe za potomstvo i srećnu porodicu, naglasivši da je i parovima bez fizičkih prepreka u današnje vreme, zbog stresa i drugih negativnih zdravstvenih pojava, teško da dobiju dete.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekao je da je ova, sada već stalna mera Pokrajinske vlade, prvenstveno ljudska, a potom i demografska, te da je prekopotrebna u vreme kada je u Srbiji negativan prirodni priraštaj. On je objasnio da su uloženi napori da se izdejstvuju sredstva za čak 160 porodica koje bi ove godine trebalo da budu finansijski podržane merama Pokrajinske vlade, a radi se i na budućoj saradnji s republičkom vladom.

Foto: 021.rs

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević poručio je da će ova mera biti podržana i u godinama pred nama i poželeo sreću parovima koji će imati šansu da dobiju dete vantelesnom oplodnjom. Ovu meru opisao je važnom u natalitetnoj politici države.

Foto: 021.rs

Kako je poznato, Pokrajinska vlada sprovodi još dve mere za podršku porodica, a to je novčana naknada od 12.000 dinara za treće dete u Vojvodini i projekat sufinansiranja kupovine kuće na selu za mlade bračne parove.

 

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.