уторак, 2 јуна, 2020
Насловна / Вести / Галерија КЦ у Бачкој Паланци: Сећање на империју Дунђерски

Галерија КЦ у Бачкој Паланци: Сећање на империју Дунђерски

БАЧКА ПАЛАНКА: Почетком ове недеље у Галерији Културног центра у Бачкој Паланци отворена је ликовна изложба која је самим својим насловом: „Сећање на империју Дунђерски“ побудила велико интересовање.

Изложбу су приредили чланови овдашњег Удружења ликовних уметника „Петар Томић“, али и њихове колеге скоро из целе Србије и региона, а цео пројекат потпомогнут је од компаније „Карлсберг“ у Челареву, „Дунђерски фондације“и КЦ Бачка Паланка.

Тема на десетине сликарских радова били су чланови породице Дунђерски, незаобилазни Ленка и Лаза Костић, дворци ове својевремено најугледније и најимућније породице у Бачкој, па, може се рећи, и целој Војводини.

Овдашњи људи некако најчешће спомињу Лазара Дунђерског који је рођен у Србобрану 25. марта 1833. године, а преминуо 13. јула 1917. године. Био је, записали су његови биографи, трговац, велепоседник, индустријалац и добротвор.

Лазар је био трећи, најмлађи син богатог економисте и поседника Гедеона Геце Дунђерског и Персиде Дунђерски рођене Летић.

За бачкопаланачку општину, њене становнике, Дунђерски су домаћи свет, јер су у садашњем Челареву, некадашњем Чибу имали дворац са неколико објеката који су и данас смештени у пространом парку који је рађен у стилу енглеских врта, а данас је под заштитом државе.

За овај амбијент, односно дворац, парк, околиш и Чиб, па и познату пивару са музејом, везана је и чувена љубавна легенда о песнику и наследници из које су произашли безвремени стихови „Санта Марија дела Салуте“.

Целу ту причу на платна су покушали и добрим делом успели да пренесу, између осталих и сликари Недељко Шушница из Парага, Жарко Ђукић из Пивница, Елизабет Митровић, Паулина Томић, Милош Руњо, Звонко Петар Јелић, Станислав Бошковић, Тибор Фехер, Јаника Конц, Љиљана Недељков, Милана Вујичић, Ненад Деврња из Бачке Паланке, Александар Јанићијевић из Пожаревца, Борислав Армуш из Новог Сада, Павле Ђајић из Ужица, Мирослав Рађеновић, Стипан Ковач из Сомбора, Олга Ђорђевић из Ниша, Милорад Ширајски Станојев из Челарева, Валерија Арсов из Косјерића, Мирослав Одавић из Осијека.

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.