četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / Gas skuplji za 14,02 procenta?

Gas skuplji za 14,02 procenta?

Distributeri gasa ovih dana obaveštavaju potrošače u našoj zemlji da će se cena plavog energenta uskoro promeniti naviše. Agencija za energetiku uopšte od JP „Srbijagas“ do sada nije ni dobila zahtev za korekciju

CENA gasa trebalo bi da skoči za 14,02 odsto. Ovo je informacija koju je „Srbijagas“ dao distributerima plavog energenta, a oni su je prosledili potrošačima. Naime, na računima, koji su u januaru stigli na adrese pojedinih domaćinstava, uz informaciju o potrošnji i obavezi plaćanja nalazi se i napomena o mogućoj korekciji cene.

– U skladu sa najavom „Srbijagasa“ o povećanju nabavne cene prirodnog gasa za 14,02 odsto, obaveštavamo vas da bi u tom slučaju cena gasa za javno snabdevanje domaćinstava iznosila 46,48 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost – piše na poslednjim mesečnim uplatnicama, koje je distributer „Beogas“ prosledio na adrese svojih potrošača.

U napomeni se još navodi da će se nove cene primenjivati odmah po dobijanju saglasnosti od Agencije za energetiku. Međutim, na pitanje „Novosti“ da li je tačna ova informacija i hoće li skočiti cena gasa, iz Agencije odgovaraju da uopšte ne postoji zvaničan zahtev za promenu cene.

Prema važećim zakonima, preduslov za korekciju cenovnika je zahtev koji bi trebalo da podnese „Srbijagas“, a da bi ona stupila na snagu, potrebno je da pomenuta agencija da zeleno svetlo. Gas je u martu prošle godine pojeftinio za 11,8 procenata, zbog nižih cena na svetskom tržištu. Distributeri su, međutim, već u oktobru menjali svoje cenovnike. Tada je kubik koštao 26,74 do 29,7 dinara zavisno od kategorije, a već u decembru je poskupeo na 30,13 do 33,15 dinara. Kod pojedinih distributera kupci iz kategorije „ravnomerna – neravnomerna potrošnja“ su kubni metar plaćali dosad 36,48 dinara, a iz grupe „mala potrošnja“ 39,41 dinar.

Da bi gas mogao da promeni cenu naviše, kako tvrde stručnjaci, svedoči i poskupljenje nafte na svetskom tržištu, ali i vrtoglavi rast kursa dolara.

BAJATOVIĆEVI ĆUTE

U toku jučerašnjeg dana kontaktirali smo i s kabinetom direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, ali do zaključenja ovog izdanja „Novosti“ nismo dobili odgovor na pitanja da li će se menjati cena gasa i da li će, i kada, to od Agencije za energetiku zvanično zatražiti.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

 1. …što plašite srBski narod
  po ovoj zimoći,
  jer su rekli
  i čvrsto obećali
  da braća nam Rusi
  Srbiji neće dizati cenu
  ovog energenta
  iako je skuplji Srbiji
  nego nemačkoj!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.