субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Гас скупљи за 14,02 процента?

Гас скупљи за 14,02 процента?

Дистрибутери гаса ових дана обавештавају потрошаче у нашој земљи да ће се цена плавог енергента ускоро променити навише. Агенција за енергетику уопште од ЈП „Србијагас“ до сада није ни добила захтев за корекцију

ЦЕНА гаса требало би да скочи за 14,02 одсто. Ово је информација коју је „Србијагас“ дао дистрибутерима плавог енергента, а они су је проследили потрошачима. Наиме, на рачунима, који су у јануару стигли на адресе појединих домаћинстава, уз информацију о потрошњи и обавези плаћања налази се и напомена о могућој корекцији цене.

– У складу са најавом „Србијагаса“ о повећању набавне цене природног гаса за 14,02 одсто, обавештавамо вас да би у том случају цена гаса за јавно снабдевање домаћинстава износила 46,48 динара са урачунатим порезом на додату вредност – пише на последњим месечним уплатницама, које је дистрибутер „Беогас“ проследио на адресе својих потрошача.

У напомени се још наводи да ће се нове цене примењивати одмах по добијању сагласности од Агенције за енергетику. Међутим, на питање „Новости“ да ли је тачна ова информација и хоће ли скочити цена гаса, из Агенције одговарају да уопште не постоји званичан захтев за промену цене.

Према важећим законима, предуслов за корекцију ценовника је захтев који би требало да поднесе „Србијагас“, а да би она ступила на снагу, потребно је да поменута агенција да зелено светло. Гас је у марту прошле године појефтинио за 11,8 процената, због нижих цена на светском тржишту. Дистрибутери су, међутим, већ у октобру мењали своје ценовнике. Тада је кубик коштао 26,74 до 29,7 динара зависно од категорије, а већ у децембру је поскупео на 30,13 до 33,15 динара. Код појединих дистрибутера купци из категорије „равномерна – неравномерна потрошња“ су кубни метар плаћали досад 36,48 динара, а из групе „мала потрошња“ 39,41 динар.

Да би гас могао да промени цену навише, како тврде стручњаци, сведочи и поскупљење нафте на светском тржишту, али и вртоглави раст курса долара.

БАЈАТОВИЋЕВИ ЋУТЕ

У току јучерашњег дана контактирали смо и с кабинетом директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића, али до закључења овог издања „Новости“ нисмо добили одговор на питања да ли ће се мењати цена гаса и да ли ће, и када, то од Агенције за енергетику званично затражити.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

One comment

 1. …što plašite srBski narod
  po ovoj zimoći,
  jer su rekli
  i čvrsto obećali
  da braća nam Rusi
  Srbiji neće dizati cenu
  ovog energenta
  iako je skuplji Srbiji
  nego nemačkoj!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.