sreda, maj 22, 2019
Naslovna / Vesti / Goran Stupar: Novo radno vreme Doma zdravlja

Goran Stupar: Novo radno vreme Doma zdravlja

Za oko 400 zaposlenih u Zdravstvenoj ustanovi „Dr Mladen Stojanović“, a koji u opštini Bačka Palanka brinu o zdravlju preko 55.000 ljudi, od 1. decembra važi novo radno vreme.

Pored zdravstvenih radnika to je veoma bitno i za sve one kojima je potrebna usluga ovdašnjih medicinskih radnika. Radno vreme se malo promenilo, ali je za pacijente bitan režim rada specijalista i 10 zdravstvenih ambulanti u selima ove opštine, dok Služba hitne pomoći i dalje radi 24 sata dnevno.

– Kod nas je implementacija novog informacionog sistema počela 31. maja ove godine, a da bi ispoštovali 40-časovno radno vreme pojedinih službi bili smo prinuđeni da izvršimo korekciju radnog vremena u ordinacijama gde se preklapaju dva lekarska tima – ističe dr Goran Stupar, direktor ove zdravstvene ustanove.

– Radno vreme Doma zdravlja od 1. decembra generalno se menja i traje od 6,00 do 21,00 sat. Služba opšte medicine i specijalističke službe pre ove promene, na primer, radile su od 7,00 do 20 sati. S obzirom na to da svaki naš lekar mora u integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu da radi sedam i po sati dnevno, svake nedelje nedostajala su dva i po sata rada. Nadoknada tog nedostajućeg radnog vremena kompenzovana je tako da lekari opšte prakse rade dve subote u toku meseca po pet sati, odnosno u Bačkoj Palanci jednom nedeljno po 10 sati, a u selima dva puta nedeljno po pet sati. Stupar ističe da će novo radno vreme doneti benefit za pacijente time što će izabrani lekar ili pojedine specijalističke službe raditi od 6,00 do 20,30 sati radnim danom, a do sada se radilo od 7,00 do 20,00 sati. Izabrani lekar u centralnoj zgradi i u ambulantama „Bratstvo“ u Novoj Palanci i „Stari grad“ u Staroj Palanci, takođe će raditi od 6,00 do 20,30 sati.

– Preklapanje između prve i druge smene u selima koristi se za obilazak pacijenata na terenu – dodaje Stupar.

– Izabrani lekari u Bačkoj Palanci, treba pojasniiti, ne posećuju pacijente na terenu, jer to radi lekar koji je u terenskoj službi. Novo radno vreme važiće i za ordinacije oftamologa i otorinolaringologa. Te dve specijalističke službe imaju jednu ordinaciju pa se njihovo radno vreme preklapa, a dermatovenerolog svakog radnog dana radi od 7,00 do 15,00. Svaki naš lekar dužan je da u periodu od mesec dana dostavi svoj plan rada koji se odobrava od strane resornog ministarstva. U Ministarstvu zdravlja, poseban službenik, prati sprovođenje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema i u našem Domu zdravlja. Među prvima u Vojvodini počeli smo za zakazivanjem specijalističkih pregleda od strane izabranog lekara. Naši specijalisti zakazuju preglede u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i Institutu u Sremskoj Kamenici. To znači da je ovaj informacioni sistem kod nas već uveliko zaživeo.

U centralnoj zgradi izvršena je i reorganizacija opšte prakse koja je sada na jednom mestu, ordinacije izabranih lekara su opremeljene novim nameštajem, a interna služba potpuno je renovirana i nalazi se na spratu zgrade Doma zdravlja. Ovo je urađeno zbog epidomiološke situacije kako pacijenti koji čekaju kod interniste ne bi, eventualno, bili inficirani virusom onih koji čekaju kod lekara opšte prakse.


Po selima sat duže

Zdravstvene stanice u selima rade u prvoj smeni od 7,00 do 14,30 sati, a do sada su radile do 13,30. Stupar. U mestima u kojima rade dve smene lekara radno vreme je od 7,00 do 20 sati, a svakodnevni smenski rad je u Čelarevu i Pivnicama, dve smene su i u Obrovcu tri puta, Tovariševu dva puta nedeljno. U Mladenovu je smena i po. Lekar u Mladenovu radi četiri sata, a četiri u Karađorđevu. Na isti način funkcionišu Silbaš i Parage. U Neštinu lekar radi tri dana u nedelji sedam i po sati, a dva dana po četiri sata, jer u to vreme radi u susednom Viziću.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

2 Komentari

  1. Jos samo kad bi se lekari pridrzavali da rade od 7 a ne da piju kafu do 8 i onda lagano pocinke nerad

  2. „OftaLmolog“ se kaze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.