субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Гориво неће драматично поскупети
ФОТО: Саша Кнежевић

Гориво неће драматично поскупети

Пораст цене сирове нафте на светском тржишту који се бележи од 23. марта и који је до 11. априла износио 11,2 одсто, неће довести до драматичног повећања цене горива на српским пумпама, оценио је данас генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) Томислав Мићовић.

Он је Танјугу казао да се тренд раста цене сирове нафте Брент са 50,56 долара по барелу колика је била цена 23. марта, на 56,23 долара колико је јуче забележено, у Србији тек осетило претходих седам дана када је гориво на пумпама поскупело за динар до 1,5 динара по литру и да се за толико може очекивати да цене порасту наредних недељу дана.

„Пораст цене сирове нафте ће се сигурно одражити на цене на пумпама у наредних недељу дана у Србији, али не говоримо о неким драматичним променама, већ највише за два до три одсто“, рекао је Мићовић.

Према његовим речима, уколико цене сирове нафте у наредном периоду буду ишле наниже, цене горива на пумпама у Србији ће такође ићи на доле, јер, како је нагласио, у Србији постоји доста снажна тржишна конкуренција и нико себи не може да дозволи да држи цене на високом нивоу и тиме смањи продају на својим бензинским станицама.

„Тржишна конкуренција све то доводи на своје место“, рекао је Мићовић.

Он је навео да је тржиште Србије као и сва тржишта у Европи под утицајем међународног кретања цене на светском тржишту нафте и да их је немогуће изоловати од тих утицаја.

Према његовим речима, немогуће је предвидети како ће се кретати цена сирове нафте и да ли ће тренд раста бити настављен.

[the_ad id=“2931″]

Он је потсетио да је малопродајна цена нафтних деривата у Србији сачињена од два дела, односно од цене која припада компанијама и дела који држава захвата, а који је 55 одсто и који иде директно у буџет и на њега кретање цене нафте на светском тржишту не утиче.

„На преостали део од 45 одсто утиче кретање цена нафте на светском тржишту, али када причамо о повећању цене сирове нафте од 10 одсто никако не можемо да говоримо о повећању цене деривата за тај исти проценат, он је увек далеко мањи , као што се и код смањења цене нафте за 100 одсто није десио пад цене горива за исти тај проценат“, рекао је Мићовић.

Према његовим речима, удео државног захватања посебно за дизел и течни нафтни гас у Србији је највећи у односу на непосредно окружење што доводи до тога да се добар део потрошње прелива на земље у окружењу, без обзира да ли се ради о транзитном саобраћају кроз Србију или се ради о становницима Србије, који прелазе у земље у окружењу и тамо купују гориво по нижим ценама због нижих фискалних захватања.

[the_ad id=“2355″]

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.