субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / ХОТЕЛ ДУНАВ СРУШЕН ЗБОГ ЛЕПЕ АНЕ: Невероватна прича из Челарева

ХОТЕЛ ДУНАВ СРУШЕН ЗБОГ ЛЕПЕ АНЕ: Невероватна прича из Челарева

Један од највећих и најпознатијих хотела у Војводини срушен је због несрећене љубави.

Бачка Паланка је пре једног века била познато туристичко место, вероватно најомиљенија туристичка дестинација на простору данашње Војводине, а у тадашњој Аустроугарској. Поред изванредног положаја на Дунаву и близине Фрушке горе, Бачка Паланка је била позната и због многобројних угоститељских објеката, али и тада чувених циганских капела.

Пре Првог светског рата у Бачкој Паланци постојала су четири хотела. Сваки хотел је имао своје коњске омнибусе, велике кочије у којима су се гости превозили од железничке станице до хотела. Најпознатији хотел, не само у Бачкој Паланци, већ и у околини био је „Дунав“. Налазио се на углу данашњих улица Жарка Зрењанина и Југословенске армије. Словио је чак и за данашње појмове међу најбоље угоститељске објекте, са мноштвом соба и апартмана за преноћиште, великом и лепо уређеном баштом у којој су свирали музичари, а имао је и куглану, тениске терене, мноштво сала.

Власник хотела „Дунав“ био је јеврејски трговац Пајтер. Када је остарио, продао је хотел новом власнику који га је убрзо срушио и касније на истом месту подигао нову зграду. О рушењу хотела „Дунав“ у периоду око 1918. године постоје две легенде, а становници Бачке Паланке подељени су око тога која је тачна.

Прва прича каже да је Пајтер продао хотел двојици браћа. Они су таман кренули да развијају свој бизнис, када су се заљубили у извесну Ану из Беча, девојку за коју се тврдило да има невиђену лепоту. Обојица браћа наводно су били подједнако зацопани у Ану и нису могли да се договоре који ће јој прићи. С друге стране, ни сама Ана није желела да завади браћу и није хтела сама да направи први корак и одабере једног од њих двојице.

Браћа су се на крају завадила пошто ни један није хтео да попусти и Ану уступи оном другом. Она је, пак, подједнако испољавала симпатије и према једном и према другом брату. Браћа су се затим посвађала, па чак и међусобно почели да се мрзе. Како им је хотел отац купио као заједничку инвестицију, они су одлучили да га поруше и међусобно поделе циглу по циглу, те да сваки после гради себи шта жели. Љубомору између браће наводно су потпиривали конкуренти, остали угоститељи и власници других хотела у Бачкој Паланци и околини.

На крају је хотел срушен, а обојица браћа остала су и без лепе Ане која је одлучила да своје срце не да ни једном од њих двојице. Несрећна девојка се наводно одселила у непознатом правцу и више је никада нико није видео у Бачкој Паланци.

По другој верзији, хотел је купио велетрговац Елреман. Он је наводно хотел купио из шпекулантских разлога и зато га је одмах срушио. Било је то време на крају Првог светског рата када је било мало туриста, а владала је велика потражња за грађевинским материјалом, те је он продао цео хотел у деловима, од чега се наводно обогатио још више.

Пошто је за период током Првог светског рата и непосредно после њега остало јако мало писаних трагова, ни данас се са сигурношћу не може рећи која је од ове две приче тачна.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/SrbijaDanas)

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.