субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Хранитељи у Војводини подижу више од две хиљаде деце

Хранитељи у Војводини подижу више од две хиљаде деце

Расте број породица спремних да прођу обуку и брину о туђим малишанима.

На евиденцији центара за социјални рад у Војводини налази се 62.515 деце и младих, а поражавајући је податак да их је сваке године 2.000 више. Међу децом, најбројнији су они узраста од 15 до 17 година, док је младих старости од 18 до 26 година чак 18.564. Ови подаци предочени су на састанку представника центара за социјални рад и Центра за породични смештај и усвојење, пише портал „Вечерњих новости“.

Том приликом наведено је и да је 41.900 деце угрожено сиромаштвом и потиче из породица које су корисници социјалне помоћи.

– Све више је и напуштене деце, која се принудно смештају у хранитељске породицама – казала је Маја Думнић, из Покрајинског завода за социјалну заштиту представљајући резултате истраживања.

– У прошлој години чак 4.600 деце у Војводини је било у сукобу са законом, а њих 2.884 су евидентирани као жртве насиља – додала је она.

На подручју Војводине је у порасту и број хранитељских породица, које уз испуњавање услова морају да прођу провере и да прођу обуку како би се на прави начин старали о примљеном детету. Лане је 2.204 деце било поверено породицама које су им замениле биолошке родитеље.

– Најчешћи разлог због чега се деца смештају у хранитељске породице, у чак 50 одсто случајева, јесте небрига родитеља . У установама, односно у домовима је 540 деце, међу којима и 356 са сметњама у развоју – навела је Думнић а преносе „Новости“.

[the_ad id=“2355″]

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.