sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Igor Mirović u Bačkoj Palanci: Nasilje mora da naiđe na opštedruštvenu osudu

Igor Mirović u Bačkoj Palanci: Nasilje mora da naiđe na opštedruštvenu osudu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da nasilje prema ženama, čije razmere su više nego zabrinjavajuće, mora da naiđe na opštedruštvenu osudu i možemo da ga suzbijemo samo svakodnevnim zajedničkim delovanjem.

Na završnoj tribini „Nasilje je ZLOčin – prijavi ga!”, koja je održana u Bačkoj Palanci u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Mirović je naveo da je na nizu tih tribina, uz podršku pokrajinske vlade, više stotina žena u sedam vojvođanskih opština i gradova, edukovano o tome kako da se zaštiti od nasilja i ohrabreno da o njemu više ne ćuti.

On je, kako je saopšteno, kazao da tribine koje je organizovao Zavod za ravnopravnost polova, jesu iskorak, te da zbog toga taj poduhvat zaslužuje podršku.

Ipak, nasilje prema ženama čije razmere su, kako je Mirović naveo, više nego zabrinjavajuće, možemo definitivno da suzbijemo samo ako ovakav pristup pretvorimo u svakodnevno zajedničko delovanje.

„Da je to naše trajno opredeljenje potvrđuje i činjenica da je neposredno po formiranju Pokrajinske vlade jedan od zadataka novoformiranog Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova bio da obezbedi konsultantske podrške centrima za socijalni rad u rešavanju najsloženijih slučajeva nasilja u porodici”, kazao je on.

Predsednik Pokrajinske vlade je još istakao da je vrlo značajno i to što je Skupština Srbije pre desetak dana donela novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa i privremeno udaljavanje nasilnika iz kuće i zabranu kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja.

Istovremeno, definisan je i zakonski okvir za koordiniran rad i saradnju javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad na sprečavanju nasilja.

„To jasno pokazuje da naše društvo i u formalnom, i u suštinskom smislu, ovaj problem želi da reši. Ipak, najvažnije je da nasilje prema ženama i oni koji, rekao bih iz kukavičluka, za njim posežu, uvek i svuda naiđu na opštedruštvenu osudu, i da žrtve dobiju nedvosmislenu i praktičnu podršku celog društva”, naglasio je Morović.

To, prema njegovim rečima, zavisi od svakog od nas i to nas, i kao javne ličnosti, ali i kao obične građane, obavezuje.

„Kada to zlo uočimo, ne smemo da ćutimo, već moramo da reagujemo i da se tom zlu suprotstavimo. Za to su zadužene posebne službe i one svoj stepen gotovosti kada je reč o borbi protiv nasilja moraju podići na najviši nivo”, naglasio je predsednik pokrajinske vlade.

Mirović je naveo da će Pokrajinska vlada i svi njeni organi, a posebno oni koji su ovlašćeni da po novom zakonu postupaju prema tačno utvrđenim procedurama, kampanjama, aktivizmom, snažnom akcijom i podrškom i ubuduće biti deo zajedničkog fronta u borbi protiv nasilja.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u Vojvodini, kako je saopšteno, pokazuje da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34 odsto njih trpelo fizičko nasilje.

Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

Kao posebna mera podrške ženama u situaciji nasilja, na tribinama u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Temerinu, Vrbasu, Žablju, Baču i Bačkom Petrovcu, promovisan je jedinstveni besplatan broj telefona na teritoriji Vojvodine 0800 10 10 10 na koji se može prijaviti nasilje – prenosi Tanjug.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. Sastanak sns-a 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.