недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Игор Мировић у Бачкој Паланци: Насиље мора да наиђе на општедруштвену осуду

Игор Мировић у Бачкој Паланци: Насиље мора да наиђе на општедруштвену осуду

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да насиље према женама, чије размере су више него забрињавајуће, мора да наиђе на општедруштвену осуду и можемо да га сузбијемо само свакодневним заједничким деловањем.

На завршној трибини „Насиље је ЗЛОчин – пријави га!”, која је одржана у Бачкој Паланци у оквиру међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, Мировић је навео да је на низу тих трибина, уз подршку покрајинске владе, више стотина жена у седам војвођанских општина и градова, едуковано о томе како да се заштити од насиља и охрабрено да о њему више не ћути.

Он је, како је саопштено, казао да трибине које је организовао Завод за равноправност полова, јесу искорак, те да због тога тај подухват заслужује подршку.

Ипак, насиље према женама чије размере су, како је Мировић навео, више него забрињавајуће, можемо дефинитивно да сузбијемо само ако овакав приступ претворимо у свакодневно заједничко деловање.

„Да је то наше трајно опредељење потврђује и чињеница да је непосредно по формирању Покрајинске владе један од задатака новоформираног Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова био да обезбеди консултантске подршке центрима за социјални рад у решавању најсложенијих случајева насиља у породици”, казао је он.

Председник Покрајинске владе је још истакао да је врло значајно и то што је Скупштина Србије пре десетак дана донела нови Закон о спречавању насиља у породици који предвиђа и привремено удаљавање насилника из куће и забрану контактирања и приласка жртви насиља.

Истовремено, дефинисан је и законски оквир за координиран рад и сарадњу јавних тужилаштава, полиције и центара за социјални рад на спречавању насиља.

„То јасно показује да наше друштво и у формалном, и у суштинском смислу, овај проблем жели да реши. Ипак, најважније је да насиље према женама и они који, рекао бих из кукавичлука, за њим посежу, увек и свуда наиђу на општедруштвену осуду, и да жртве добију недвосмислену и практичну подршку целог друштва”, нагласио је Моровић.

То, према његовим речима, зависи од сваког од нас и то нас, и као јавне личности, али и као обичне грађане, обавезује.

„Када то зло уочимо, не смемо да ћутимо, већ морамо да реагујемо и да се том злу супротставимо. За то су задужене посебне службе и оне свој степен готовости када је реч о борби против насиља морају подићи на највиши ниво”, нагласио је председник покрајинске владе.

Мировић је навео да ће Покрајинска влада и сви њени органи, а посебно они који су овлашћени да по новом закону поступају према тачно утврђеним процедурама, кампањама, активизмом, снажном акцијом и подршком и убудуће бити део заједничког фронта у борби против насиља.

Истраживање о распрострањености насиља у породици у Војводини, како је саопштено, показује да је свака друга жена доживела неки облик психичког насиља, док је 34 одсто њих трпело физичко насиље.

Као најчешће разлоге због којих остају у вези са насилним партнером, жене су наводиле егзистенцијалне проблеме, веровање да ће насиље престати, страх да би то могло имати негативне последице по децу, одсуство подршке и помоћи породице и блиских особа, као и страх од освете насилника.

Као посебна мера подршке женама у ситуацији насиља, на трибинама у Бачкој Паланци, Новом Саду, Темерину, Врбасу, Жабљу, Бачу и Бачком Петровцу, промовисан је јединствени бесплатан број телефона на територији Војводине 0800 10 10 10 на који се може пријавити насиље – преноси Танјуг.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.