četvrtak, jul 18, 2019
Naslovna / Vesti / Izložba „Moja Slovačka priča“

Izložba „Moja Slovačka priča“

BAČKA PALANKA – Petar Dešić iz Čelareva fotografijom se bavi iz hobija. Poslednjih nekoliko godina, autobusom je obilazio mnoga vojvođanska sela u kojima žive Slovaci i fotoaparatom beležio svakodnevni život meštana. Nakon izložbe u Novom Sadu, postavka „Moja Slovačka priča“, koju čine trideset i četiri fotografije, seli se u Pančevo.

„U poslednjih pet godina koliko se bavim fotografijom, proputovao sam celu Vojvodinu, tačnije dvadeset i četiri sela. Pokušao sam da zabeležim i na taj način sačuvam duh prošlog vremena, koji je još uvek prisutan po manjim selima“, izjavio je Dešić.

„Prvo što skreće pažnju jeste nošnja. Postoje sela gde starije gospođe u crkvu i danas idu u nošnjama. U Selenči se devojke i dalje kite u staru slovačku svadbenu nošnju. Fotografisao sam čoveka u Sremu koji gaji mangulice, ili starca iz Bingule koji gaji guske. Njegovo dvorište je starinsko, autentično“, rekao je Petar.

„Dokumentovao sam tradiciju, nošnje, običaje, ali i svakodnevni život jedne etničke zajednice. Sledeće što radim biće fotografisanje Mađara. Oni će biti predstavljeni na drugačiji način, jer žive u drugačijem ambijentu. Recimo, u Srednjem Banatu ima dosta napuštenih kuća, koje planiram da fotografišem“, dodaje on.

Fotografije Petra Dešića, 7. februara, biće izložene u Narodnom muzeju u Pančevu.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.