четвртак, 13 августа, 2020
Насловна / Вести / Израђен пројекат за реновирање Дома здравља
Директор Дома здравља "Др Младен Стојановић", др Горан Ступар - Фото: Недељне Новине

Израђен пројекат за реновирање Дома здравља

БАЧКА ПАЛАНКА: „Дом здравља „Др Младен Стојановић“ обезбеђује здравствену заштиту за око 55.000 корисника на територији општине Бачка Паланка“ – каже директор Ступар.

„Ми смо здравствена установа која делатност обавља на примарном и на секундарном нивоу. На примарном нивоу се обезбеђује здравствена заштита предшколске и школске деце, жена, поливалентна патронажа, здравствена заштита одраслих са кућним лечењем, здравствена заштита радника, хитна медицинска помоћ, лабораторије, радиолошка и ултразвучна дијагностика, стоматолошка здравствена заштита и специјалистичко-консултативна делатност, која обухвата офтамологију, интерну медицину, дневну физилогоју, оториноларингологију, психијатрију, дерматологију и физикалну медицину са рехабилитацијом.

Примарну заштиту пружамо преко Дома здравља у Бачкој Паланци, здравственим станицама у Челареву, Младенову, Силбашу, Деспотову, Пивницама и Гајдобри (у којим местима је организован и рад стоматолошких амбуланти) и амбулантама у свим насељеним местима општине. Дом здравља врши и секундарни ниво здравствене заштите преко одељења за хемодијализу, на којем имамо око 60 пацијената на дијализи, а 13 има третман на предијализи.

Према Статуту, рад у дому здравља је организован у девет служби: служба за хитну медицинску помоћ са санитетским превозом, служба за здравствену заштиту одраслих и кућно лечење, служба за зсравствену заштиту жена са поливалентном патронажом, служба за стоматолошку здравствену заштиту, служба за дијализу, служба за радиолошко-лабораторијску дијагностику, служба за специјалистичко-консултативну делатност, служба за фармацеутску делатност и служба за правне, економско финансијске, техничке и друге сличне делатности.

У дому здравља по новом кадровском плану Минастарства здравља, тренутно је запослено 308 радника, од тога 63 лекара (ту смо јако оштећени, јер од 2013.године, када смо имали запослених 86 лекара, то је смањење од 23 лекара), 121 медицинска сестра, 21 техничко-административни радник и два здравствена сарадника.

Ова, 2017. година биће забележена и по томе, што смо успели да деблокирамо средства, која су стајала на нашем рачуну, а односе се на непотрошена средства из претходног периода. Средства у висини од 2.880.000 динара су деблокирана захваљујући помоћи покрајинског секретара за здравство, доцента др Зорана Гојковића. Та средства су остала на рачуну захваљујући домаћинском пословању и желим да се захвалим претходном директору др Момиру Антоловићу, за време чијег мандата је један део тих средстава уштеђен.

За та средства набавили смо једно санитетско возило и једно путничко возило за Хитну помоћ, једно возило за превоз пацијената на хемодијализи из насељених места општине, једно путничко возило за потребе кућног лечења и једно за потребе здравствене станице у Челареву. Поновили смо и информатичку опрему, купљена су два нова сервера, купљен је УПС апарат који задржава напон струје у случају нестанка електричне енергије, купљено је око 40 рачунара са свом пратећом опремом, затим купљен је нови стерилизатор. Земењена је столарија и извршена комплетна санација у амбуланти у Деспотову, замењен кров на амбуланти у Гајдобри, а прикупљају се понуде за замену столарије у њој.

Такође, израђен је комплетан идејни пројекат за реновирање централног објекта Дома здравља, за шта се посебно захваљујемо председнику општине Браниславу Шушници, а ради се о реновирању једне трећине крова, око половине ПВЦ столарије, комплетној реконструкцији гинеколошког одељења и одељења за медицинску заштиту деце и школараца.

Према нашим подацима за ову годину ћемо имати преко 200.000 посета нашим здравственим службама. И тај податак, као и податак да смо око четрдесетак километара удаљени од најближих болница у Новом Саду и Врбасу, затим да нам се општина простире на 578 квадратних километара говори у прилог потребе да и Бачка Паланка добије болницу – закључио је на крају свог обраћања нашим читаоцима директор Дома здравља „Др Младен Стојановић“ из Бачке Паланке, др Горан Ступар.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaVesti.com)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.