Насловна / Вести / Јахање коња као терапија у Бачкој Паланци

Јахање коња као терапија у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Одмаралиште Црвеног крста у шуми Багремара на ободу Бачке Паланке ових дана постало је стециште деце којој се помаже хипотерапијом.

У прелепом амбијенту шуме чије се део налази под заштитом, малишани са сметањама у развоју јашу коње које овде доводе људи запослени у познатој Ергели „Карађорђево“ која је одавде удаљена једва неколико километара.

„На ову идеју дошли смо секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот и ја тако што смо размишљали како да још више помогнемо деци са сметњама“, каже Дијана Вила, директорка бачкопаланачке Основне школе „Херој Пинки“, односно специјалне школе.

„Питали смо се које су то врсте услуга које можемо да применимо и уведемо, а које су потребне нашој деци. Тако смо дошли на идеју да уведемо терапију јахања на простору који припада Црвеном крсту. У одмаралишту „Багремара“ деци стручну помоћ пружа хипотерапеут Марина Видојевић. Овај вид терапије у нашој школи нисмо имали, а надамо се да ће заживети у континуитету“, каже Дијана Вила.

Наравно, у почетку деца имају страх, али касније страх нестаје и дете има осећај задовољства и пријатности што је некада и најважније, напомиње директорка и најављује да су за наредна два петка већ заказане терапије, а за даље ће уследити договори са хипотерапеутом о томе како и када ће школа и Црвени крст наставити са овом акцијом.

У „Багремари“, лепо уређеном одмаралишту ЦК, већ неколико година одржавају се курсеви прве помоћ, одвијају активности ЦК у виду семинара, школа у природи, стручних предавања…

„Терапија јахањем је наша нека давнашња жеља да обезбедимо деци у природи пријатан и користан боравак“, каже секретар ЦК Бранислав Шобот.

„Марина Видојевић је одмах прихватила нашу идеју да ову активност спроводимо у Бачкој Паланци и на томе јој хвала. Ово је често први сусрет детета и коња, а настојаћемо да се ово дружење настави, јер у нашој општини има деце којој је то потребно. Велику захвалност дугујемо Небојши Златановићу, управнику Ергеле „Карађорђево“ која ради у склопу Војне установе „Моровић“. Овде долазе људи из Ергеле, тренери, а без њихове подршке ово не би могли да реализујемо. У наредној години ово треба да буде сталан пројекат, а у плану нам је да и ми, овде у „Багремари“, набавимо два коња и тако кренемо и са бесплатном школом јахања за децу која немају услове ни да виде коња, а камоли да га јашу“, каже Шобот.

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *