subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Kako da znate da vam prisluškuju telefon?

Kako da znate da vam prisluškuju telefon?

Otkako su se u virtuelnom svetu pojavili uzbunjivači, koji su otkrili brojne skandale prisluškivanjem miliona ljudi širom planete, brojni korisnici tehnologije zabrinuti su da li baš njih u ovom trenutku neko nadgleda.

Nebrojeno je hakera u virtuelnom svetu koji zarađu za život „provaljujući“ u računare, mejlove, račune na društvenim mrežama, zbog čega se zabrinutost korisnika svih ovih tehnoloških servisa svakodnevno povećava. Štaviše, svako od vas može da postane mini-haker, jer na internet prostranstvima postoji veliki broj uputstava kako da nekog „špijunirate“ i kako da narušite njegovu privatnost.
Nasuprot tome stoje i brojna uputstva kako da proverite da li vas neko prisluškuje.

Recimo, ukoliko pokušate da isključite vaš telefon, ali osvetljenje na pozadini još dugo gori ili jednostavno telefon odbija da se isključi, navodi se da je moguće da vas prisluškuju. Atipična „ponašanja“ telefona u brojnim slučajevima ukazuju da ima probleme sa određenim komponentama, koja često mogu da izazovu virusi.

Uz pomoć virusa često hakeri daljinski upravljaju vašim telefonima, stoga je vrlo važno da proveravate sve one čudne pojave, zvukove, osvetljenja ili pak korišćenje aplikacija koja ispoljava vaš telefon. Ipak, sve to ne mora da bude baš pokazatelj da vas prisluškuju, te su hakeri osmislili i način koji bi, u teoriji, trebalo da vam olakša da saznate da li neko zadire u vašu intimu.

Potrebno je da proverite da li je vaš mobilni telefon vruć iako stoji negde izvan dometa vaših ruku. Ukoliko je razlika u toploti uočljiva, to znači da je telefon podložan nekoj aktivnosti i stoga treba odraditi naredna dva koraka:

– Ukucajte *#06# nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji nalikuje bar kodu.

– Otvorite postavke telefona, potražite opciju status ili u pretragu u ukucajte IMEI. Ako su poslednje dve cifre jednake kao u prethodnom kodu, to znači da vas ne prisluškuju.

Ukoliko se vaši brojevi razlikuju, to znači da ste bili ili ste još uvek pod nečijom prismotrom.

Takođe, postoje i brojni drugi načini koje možete potražiti širom interneta.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.