субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / Како гласати на председничким изборима, иако сте ван земље

Како гласати на председничким изборима, иако сте ван земље

Грађани Србије који на дан избора не буду били у граду у коме живе, или се можда у том тренутку нађу у иностранству, ипак ће моћи да остваре своје бирачко право.

Наравно, то не могу да учине ад хоц, већ ће морати да испоштују процедуру која ће им омогућити гласање на неком другом бирачком месту, па и другој држави.

Закону о јединственом бирачком списку (ЈБС) предвиђа да дан након расписивања избора бирач може градској, односно општинској управи према месту свог пребивалишта, да поднесе захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи (изабрано место гласања).

Захтев за гласање у иностранству

Како за “Блиц” кажу у Министарству државне управе и локалне самоуправе, овај Закон прописује и да бирач који ће на дан гласања бити ван земље, може на исти начин да поднесе захтев да ће на изборима гласати у иностранству.

Иста процедура односи се и на грађане који раде у иностранству. Сви они дужни су да најкасније пет дана пре закључења ЈБС поднесу захтев за упис у њега, и то у дипломатско-конзуларном представништву Србије. Тај рок, у случају предстојећих избора, истиче 11. марта.

Да би бирачко право остварили или у другом граду или у иностранству, неопходно је да захтев да ће то урадити поднесу најкасније пет дана пре дана закључења ЈБС. Иначе, ова могућност односи се само на то када су у питању избори на републичком нивоу.

Шта садржи захтев за упис у ЈБС

Овај документ обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача, затим јединствени матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Процедура

Дипломатско-конзуларно представништво Србије коме је поднет захтев за упис у ЈБС податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

[the_ad id=“2355″]

По доношењу решења да ће бирач гласати према месту боравишта у иностранству, и упису тог податка у ЈБС, бирач се не уписује у извод из ЈБС по месту пребивалишта у земљи, али се уписује се у извод из ЈБС према месту боравишта у иностранству. Ова процедура не важи за оне који иначе нису уписани у ЈБС.

Како се уписује у бирачки списак

У случају да особа која има бирачко право, а није уписана у бирачки списак, најпре подноси захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Тај захтев, заједно са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://www.mduls.gov.rs , уношењем податка о ЈМБГ.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.