sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / KAO U BAJCI Zavirite u prelepi kompleks Karađorđevo (VIDEO)

KAO U BAJCI Zavirite u prelepi kompleks Karađorđevo (VIDEO)

Novinari NIN-a posetili su vojni kompleks Karađorđevo, simbol moći i tajne politike koje se i danas održava kao da će svakog časa stići neki od svetskih lidera, ali malo ko čak i od domaćih političara dođe. Retki uopšte imaju dozvolu za posetu, osim što premijer Srbije svrati ponekad i ima svoju sobu na spratu.

Pripadnici garde na preciznom rastojanju bili su raspoređeni dužinom čitavog puta. Nekada. Taj put, omeđen drvoredom vodi kilometar, dva, od skretanja ka rezidencijalnom kompleksu Karađorđevo. Bila je to u vreme komunizma jedna od najsigurnijih zona pod komandom vojske, a njen kompleks pokriven prislušnim uređajima. Danas nema nikakve vojne oznake kada skrenete ka tom kompleksu u blizini srpsko-hrvatske granice i dalje pod ingerencijom garde Vojske Srbije.

Reporteri NIN-a krenuli su trasom strogo kontrolisane militarne zone na oko 463 hektara kuda su prošli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman marta 1991. ili Tito mnogo pre njih.

– Sve je autentično, onako kao što je izgledalo 3. januara 1980. kada je Tito otišao u Klinički centar u Ljubljanu, odakle se nije vratio. To je ta sala čuvena po 21. sednici CK SKJ 1971. S ove strane, sedeo je državni vrh, a na drugoj oni koji treba da budu sklonjeni. Ovde je i premijer Aleksandar Vučić sa predstavnicima Saudijske Arabije dogovarao zakup drugog dela Karađorđeva, ergele i poljoprivrednog dobra – kazala je za NIN zamenica upravnika objekta Karađorđevo Tatjana Krstić.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.