среда, 15 јула, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / Књига утисака Ергеле Карађорђево сведочи о историји ергеле

Књига утисака Ергеле Карађорђево сведочи о историји ергеле

Књига утисака Ергеле Карађорђево отворена је 1. јуна далеке 1924. године и једна је од најстаријих, ако не и најстарија у региону.

Од њених 1.000 страна, посетиоци су до сада исписали 960, углавном позитивним ставом и одушевљењем.

Радник ергеле Недељко Срдић са књигом утисака Фото: С.М

Мало је државника и других светски познатих личности боравило у резиденцији Карађорђево да нису посетили оближњу ергелу, а неки од њих су се уписали и у књигу утисака. Управник Небојша Златановић каже да ова књига сведочи о историји ергеле.

– Ергелу су основали Аустроугари 1880. и она је наредних деценија увек имала између 700 и 800 товарних нонијуса, погодних за паоре, али и за војску. Данас има 99 енглеских расних грла, те липицанера и нонијуса. Књигу утисака су исписивали ђаци и студенти, туристи, министри, дипломате, државници – каже Златановић. На језицима региона, али и на арапском и енглеском исписано је око 10.000 утисака. На 73 стране су потписи Тита и Јованке Броз, који су ергелу посетили 4. новембра 1973.

Тито и Јованка Броз уписали су се 1973. године Фото: С.М

Златановић каже да књига утисака сведочи о лепим, али и тешким временима.

– Ми смо једна од две ергеле са историјом у Србији, огромним трудом сачували смо ергелу у тешким временима и са оном у Љубичеву сад показујемо свету да нисмо тиква без корена – каже Златановић. Он прича да је ергела увек пословала на доходовном принципу, али је била уз војна имања као што је сад део ВУ „Моровић“. У књизи је уписана и наредба из 1948, којом ергела прелази под команду Гарде, а потписао је генерал Коча Поповић, који је додао да је “необично задовољан свиме што је видео”.

Наредба и упис генерала Коче Поповића Фото: С.М

Поред најстарије књиге утисака, посетиоци ергеле могу да јашу и уче јахање, возе фијакер, да виде санке и фијакер направљене за Тита, листају матичне књиге које се воде од краја претпрошлог века…

[the_ad id=“2355″]

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.