sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / Ko dođe u bačkopalanačku pravoslavnu crkvu ne može da ne zastane

Ko dođe u bačkopalanačku pravoslavnu crkvu ne može da ne zastane

Ko dođe u najstariju pravoslavnu crkvu u Bačkoj Palanci, podignutu 1785. godine, posvećenu rođenju svetog Jovana Preteče, ne može da ne zastane pred obnovljenom Spomen – pločom srpskim dobrovoljcima iz Stare Palanke u Prvom svetskom ratu.

Ploča je obnovljena lane za Vidovdan, a na njoj su imena i prezimena preko 60 dobrovoljaca iz ovog kraja.

Poruka koja je ispisana naterala je skoro svakoga koji je pročitao da se zamisli, jer piše: „Blago grobu i u tami gde se sjaji dok kandilo pripaljuju naraštaji. Večan im spomen“. I, ne samo sa slavu Ivanjdan ili o drugim praznicima, u prigodan objekat u porti crkve dolaze ljudi, ne samo potomci doborovoljaca iz Velikog rata, i upale sveće.

Obnova ovog spomenika ponovo je podsetila na stare dileme i polemike o tome da li i koliko spomenika treba Palanci, kome i čemu, ali i gde podići spomenik? Čuju se mišljenja da nam ne trebaju nikakve donacije, tuđi spomenici da nas podsećaju ko je ko i šta je uradio tokom istorije za svoj narod, ali iz ove tematike teško je izbaciti ideološke i nacionalne predznake. Civilizacijski je minimum da se stari spomenici zaštite od urušavanja i skrnavljenja, jer su oni deo istorije naroda na ovim prostorima, kakva god da je bila, ali kad je reč o novim ulazi se odmah u polemike.  Postojala je ovde ideja da se na lepom platou, parku ispred zgrade Opštinskog suda ili zgrade Opštine, postavi spomenik svim Bačkopalančanima koji su položili svoje živote za slobodu svog naroda u svim ratovima. Pričalo se, pričalo pa prestalo. Obnovljena Spomen ploča dobrovoljcima iz Stare Palanke ponovo podseća da spomenici ljudima čiju je žrtvu istorija potvrdila kao najviši čin patriotizma trebaju naraštajima, da ih podseća i opomene da rata ne treba da bude, ali da se sloboda i otadžbina moraju stvarati i braniti.

U Tovariševu, na primer, selu sa oko 3.000 stanovnika uskoro treba da bude završena fontana posvećena Voždu Karađorđu, koji je u ovom selu imao svoje jatake i boravio. To je istorija Srba koju treba ponavljati deci i unicima, potomcima, baš kao što se sećamo dobrovoljaca iz Velikog rata, a ne nekih izmišljenih holivudskih likova i tuđih junaka.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.