субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Ko se druži na Fejsu, živeće duže

Ko se druži na Fejsu, živeće duže

U američkom znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) objavljena je studija o uticaju online društvenog života na zdravlje i dugovečnost ljudi. Iako je do sada smatrano da aktivnosti koje zahtevaju sedenje za računarom negativno uttiču na zdravlje, ova studija je pokazala da je povezivanje s drugim ljudima na društvenim mrežama u direktnoj vezi s dužim životom.

Studija je obuhvatila 12 miliona Facebook profila koji su upoređeni s podacima iz zdravstvenih kartona. Oni korisnici koji imaju više prijatelja na društvenim mrežama imaju manju verovatnost da će umreti nego oni koji nisu toliko povezani – stoji u zaključcima studije.

Ovo potvrđuje već od ranije poznatu činjenicu iz „stvarnog sveta“, da ljudi koji imaju više prijatelja žive duže, a sada je to po prvi puta dokazano da vredi i za virtuelna prijateljstva.

Najveću korelaciju s dugovečnošću ima umereno korištenje Facebook-a. Takođe, korelaciju s dugim životom pokazuje i broj primljenih zahteva za prijateljstvom, dok slanje istih nije povezano s očekivanim životnim vekom. Ipak, kao najvažnije se pokazalo imati veći broj prijatelja – jer takvi korisnici žive primetno duže od onih koji su povezani s manjim krugom ljudi.

Naravno, studija tek dovodi ove faktore u korelaciju i ne tvrdi da ćete živeti duže ako imate nekoliko stotina Facebook prijatelja. Ali, s druge strane, ništa vas ne košta da si pokušate na ovaj način da produžite život.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.