subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Komšije cinkarile stanodavce koji ne plaćaju porez!

Komšije cinkarile stanodavce koji ne plaćaju porez!

Na poziv Poreske uprave da prijave komšije koji izdaje stanove, a ne plaćaju porez, do sada se odazvao 231 građanin.

Toliko je prijava stiglo preko sajta ove ustanove gde se može prijaviti osoba za koju se sumnja da ostvaruje i ne prijavljuje prihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.

Kada je ova akcija najavljena, bilo je dosta polemike o tome koliko je potkazivanje komšija moralno. Iako je prijava anonimna, očigledno je da nije baš mnogo građana spremno da koristi ovaj mehanizam, i da cinkari susede.

Ne postoje precizni podaci o broju nekretnina koje se izdaju, ali u opticaju su brojke od 160.000 do 250.000 stanova. U Poreskoj upravi objašnjavaju da se po podnetim prijavama sprovodi postupak provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze. Ako se u postupku utvrde nepravilnosti, poreskom obvezniku se nalaže da ih otkloni.

„Odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisane su novčane kazne, od 15.000 do 150.000 dinara za prekršaj fizičkog lica ako ne podnesu poresku prijavu. U okviru svojih kapaciteta preduzimamo kontinuirano aktivnosti u cilju utvrđivanja i naplate ovih prihoda“, navode poreznici.

U Poreskoj napominju da informacije o nesavesnim stanodavcima osim od komšija i podstanara, dobijaju i na osnovu sopstvenih saznanja, ali i od drugih državnih organa. Ne navode koliko je stanodavaca doi sada kažnjeno.
Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20 odsto od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno. Obveznik poreza je dužan da podnese poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o izdavanju nepokretnosti.

Podsetimo, Poreska uprava pokušava da natera građane Srbije da prijave komšije koje izdaju stanove a ne plaćaju porez. Preko sajta Poreski alarm može da se prijavi osoba za koju se sumnja da ostvaruje i ne prijavljuje prihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.

Obavezu da prijavljuje prihode od izdavanja stanova nemaju samo stanodavci koji rentiraju nekretnine, već ovo pravilo važi i za vlasnike apartmana koji ih izdaju turistima na dan. I njih komšije mogu da cinkare.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.