sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / Krug bagremova: Završena biciklistička staza u Palanci

Krug bagremova: Završena biciklistička staza u Palanci

BAČKA PALANKA: Trasirana je i uređena pet kilometara duga biciklistička staza u šumi Bagremari kraj Bačke Palanke. Do staze se može doći sa puta Bačka Palanka – Obrovac, ali i iz Šafarikove ulice u samom gradu.

Zajedno s „Vojvodina šumama“ i Zavodom za zaštitu spomenika prirode Vojvodine uradili smo lepu lokalnu biciklističku stazu koja pripada internacionalnoj „Euro velo 6“ stazi, a zove se „Krug bagremova“ i nalazi se u Specijalnom rezervatu prirode „Bagremara“ na rubu grada, rekla je Milica Stoisavljević, direktorka Turističke organizacije Bačke Palanke.

Kako je dalje kazala, “Krug bagremova” je bitan za bicikliste koji dolaze stazom „Euro vrelo 6“, jer zaobilazi jednu frekfentnu saobraćajnicu, ulazi u rezervat prirode gde postoje specijalni režimi zaštite.

Turisti i izletnici mogu da naprave i lepu pauzu u šumi koja se ubraja među najbogatije u Vojvodini, zaključuje naša sagovornica.

Specijalni rezervat prirode „Bagremara“ je mesto gde se mogu organizovati i pešačke ture po edukativnim stazama, fotografisati, uživati u eko-sistemima, a mogu se upoznati i zaštićene vrste biljaka i životinja, posmatrati ptice…

Ovde se nalazi i učionica na otvorenom, Odmaralište Crvenog krsta Bačka Palanka i hotel „Vila Grande“.

Za bicikliste je interesantno, kažu u TOO, da skretanjem sa glavne saobraćajnice mogu da nađu smeštaj, ali i boravak u prirodi na mestima koja su za tu namenu obeležena, mogu da spreme sebi nešto za jelo i provedu neko vreme.

Zahvalila bih se i Šumskoj upravi u Bačkoj Palanci koja posluje u sastavu „Vojvodina šuma“, kao i Zavodu za za zaštitu spomenika prirode Vojvodine što smo uz njihovu saradnju i razumevanje uspeli da trasiramo biciklističku stazu, rekla je Milica Stoisavljević.

Staza je sada raskrčena i obeležena. Postavljene su table sa neophodnim obaveštenjima na srpskom i engleskom jeziku.

Podloga je zemljana, ali na nekim delovima gde je zemljište mekše nasuta je tucanikom.

U Specijalnom rezervatu prirode ima puno toga da se vidi, postoji nekoliko vrsta retkih biljaka koje se nalaze samo ovde, ili na samo još nekim lokacijama u Srbiji.

Jedna od tih biljaka je i kukurjak, izuzetno retka, zaštićena vrsta, koja se sa žutim cvetovima ovih dana pojavljuje u bagremovoj šumi. Zato je ovde zabranjeno napasanje stoke.

M. Suum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.