nedelja, maj 26, 2019
Naslovna / Vesti / Lazar Dunđerski nije bio uspešan, a zatim se pred njim otvorio put!
Foto: Saša Džambić

Lazar Dunđerski nije bio uspešan, a zatim se pred njim otvorio put!

Bez obzira na kasnije bogatstvo, na početku svoje trgovačke karijere Lazar Dunđerski nije bio uspešan, a zatim se pred njim otvorio put!

„Pivo zauzima posebno mesto u životu ljudi još od samog početka civilizacije. Prema teoriji profesora antropologije sa Univerziteta u Pensilvaniji, Solomona Kaca, u trenutku kada je čovek otkrio zrno, upotrebio ga je da bi napravio pivo čak i pre nego što je napravio hleb. Pretpostavlja se da je pra-pivo i uzrok začetnika zemljoradnje i uzgoja žitarica, pre oko 10.000 godina, jer se od njega osećao bolje“ , ove reči stoje ispisane na tabli na samom ulazu u prostorije muzeja pivare Dunđerski.

Foto: Saša Džambić

Pivaru u Čelarevu, nekadašnjem Čibu, osnovao je 1892. godine Lazar Dunđerski, na imanju svoje porodice. Povoljni uslovi za gajenje ječma i hmelja omogućili su njen razvoj i proizvodnju Dunđerskovog i Čib piva.

Posle smrti Lazara Dunđerskog 1917.godine fabriku je nasledio njegov sin dr Geodon Dunđerski. Nastavljajući proces modernizacije proizvodnje i poboljšanja kvaliteta piva.

Foto: Saša Džambić

Danas pivara i dalje proizvodi pivo koje je pravi praznik za usta svih pivopija. Tu se nalazi i muzej koji predstavlja spoj tradicionalnog i modernog.

Enterijer je uređen u stilu 19. i početka 20. veka. Tu se nalaze stare slike koje vraćaju u vreme od pre sto godina, zatim pismo Lazara Dunđerskog koje se nalazi u autentičnoj vitrini ispred koje sedi sam osnivač za pisaćim stolom. Dalje su prikazani radnici za mašinom, gde je predstavljeno kako se nekada pivo pravilo, kao i kako se skladištilo i čuvalo. Zatim, kako su se radnici toga vremena provodili, kao i koji alat su koristili kako bi dobili vrhunski kvalitet.

Foto: Saša Džambić

Da je pivara i dan danas uspešna govori i podatak da se tu nalaze i brendovi koji privlače najveću pažnju današnjice, a ono što posetioce najviše obraduje je to što su u mogućnosti da probaju piva koja se ovde proizvode.

Na osnovu zakona o nacionalizaciji 1946.godine, pivara je prešla u državno i društveno vlasništvo. Kontinuitet u proizvodnji piva održao se do danas.

Anegdota o Lazaru Dunđerskom

Foto: Saša Džambić

Iz vremena od pre jednog veka poznata je priča o Lazaru Dunđerskom i njegovom boravku u Peštu.

Lazar Dunđerski bio je veliki boem. Često je dolazio u Peštu da se provede. Jednom prilikom je u blatnjavim čizmama i paorskom odelu ušao u luksuzni „Grand hotel“ na Margo Sigeru, gde su sedeli mađarski velikaši. Naručio je pivo i pio ga iz boce. Da ga ponize, peštanski plemići su naručili od konobara bocu šampanjca, ali da se hladi u kibli punoj hladnog piva! Dunđerski ih je mirno pogledao i naručio još jedno pivo. Ali da se hladi u kibli punoj hladnog šampanjca!“ – glasi anegdota koja se i dan danas prepričava u kraju Bačke Palanke.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.