Насловна / Вести / Лазар Дунђерски није био успешан, а затим се пред њим отворио пут!
Фото: Саша Џамбић

Лазар Дунђерски није био успешан, а затим се пред њим отворио пут!

Без обзира на касније богатство, на почетку своје трговачке каријере Лазар Дунђерски није био успешан, а затим се пред њим отворио пут!

„Пиво заузима посебно место у животу људи још од самог почетка цивилизације. Према теорији професора антропологије са Универзитета у Пенсилванији, Соломона Каца, у тренутку када је човек открио зрно, употребио га је да би направио пиво чак и пре него што је направио хлеб. Претпоставља се да је пра-пиво и узрок зачетника земљорадње и узгоја житарица, пре око 10.000 година, јер се од њега осећао боље“ , ове речи стоје исписане на табли на самом улазу у просторије музеја пиваре Дунђерски.

Фото: Саша Џамбић

Пивару у Челареву, некадашњем Чибу, основао је 1892. године Лазар Дунђерски, на имању своје породице. Повољни услови за гајење јечма и хмеља омогућили су њен развој и производњу Дунђерсковог и Чиб пива.

После смрти Лазара Дунђерског 1917.године фабрику је наследио његов син др Геодон Дунђерски. Настављајући процес модернизације производње и побољшања квалитета пива.

Фото: Саша Џамбић

Данас пивара и даље производи пиво које је прави празник за уста свих пивопија. Ту се налази и музеј који представља спој традиционалног и модерног.

Ентеријер је уређен у стилу 19. и почетка 20. века. Ту се налазе старе слике које враћају у време од пре сто година, затим писмо Лазара Дунђерског које се налази у аутентичној витрини испред које седи сам оснивач за писаћим столом. Даље су приказани радници за машином, где је представљено како се некада пиво правило, као и како се складиштило и чувало. Затим, како су се радници тога времена проводили, као и који алат су користили како би добили врхунски квалитет.

Фото: Саша Џамбић

Да је пивара и дан данас успешна говори и податак да се ту налазе и брендови који привлаче највећу пажњу данашњице, а оно што посетиоце највише обрадује је то што су у могућности да пробају пива која се овде производе.

На основу закона о национализацији 1946.године, пивара је прешла у државно и друштвено власништво. Континуитет у производњи пива одржао се до данас.

Анегдота о Лазару Дунђерском

Фото: Саша Џамбић

Из времена од пре једног века позната је прича о Лазару Дунђерском и његовом боравку у Пешту.

Лазар Дунђерски био је велики боем. Често је долазио у Пешту да се проведе. Једном приликом је у блатњавим чизмама и паорском оделу ушао у луксузни „Гранд хотел“ на Марго Сигеру, где су седели мађарски великаши. Наручио је пиво и пио га из боце. Да га понизе, пештански племићи су наручили од конобара боцу шампањца, али да се хлади у кибли пуној хладног пива! Дунђерски их је мирно погледао и наручио још једно пиво. Али да се хлади у кибли пуној хладног шампањца!“ – гласи анегдота која се и дан данас препричава у крају Бачке Паланке.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Прочитајте и ово

Затвара се најстарија месара у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Месну индустрију АД „Бачка“, која послује у систему „Универекспорта“, у Бачкој Паланци држе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *