nedelja, jul 21, 2019
Naslovna / Moj Grad / Lepote Bačke Palanke: Ko dođe jednom, sigurno će se ponovo vratiti (FOTO)

Lepote Bačke Palanke: Ko dođe jednom, sigurno će se ponovo vratiti (FOTO)

Raj za dušu i telo…

Na oko 130km od Beograda nalazi se grad za koji mnogi ne znaju kolike lepote zapravo krije. Bačka Palanka.

U opštini Bačka Palanka živi 60.966 stanovnika (statistički podaci po popisu iz 2002 godine, a u samom gradu skoro trideset hiljada. Ipak, računa se i da je u regionu opštine svoj dom našlo i oko petnaest hiljada ljudi koji su izbegli iz ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

Ukoliko ste se uputili u ovaj divni grad, evo šta nikako ne bi smeli da propustite:

Jezero Tikvara

Titulu najatraktivnijeg jezera na području opštine Bačka Palanka definitivno nosi jezero „Tikvara“. Ono se nalazi između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu, koji je ujedno i državna granica sa Hrvatskom.

Od gradskog jezgra odvaja je nekoliko stotina metara široka niska močvarna površina, dok je od Dunava razdvaja uska prevlaka, široka oko 100 m.

Karađorđevo

Ko god se zadesi na opštini Bačka Palanka ne sme da propusti da obiđe ergelu Karađorđevo. Ovaj pravi biser je osnovan 1880. godine, kada je započet uzgoj konja na ovim prostorima za potrebe tadašnje ergele Mezeheđeš.

Na egreli postoji i Muzej otvoren 1983.godine. U njemu se nalaze pehari koja su osvojila grla u proteklih nekoliko decenija. Najznačajniji eksponati su saonice i kočije iz Titovog perioda, fotografije na kojima su nastupi grla galopera i preponaša, kao i fotografija na kojoj je zabeležena poseta britanske kraljice Elizabete Karađorđevu, matična knjiga grla s početka prošlog veka kao i knjiga utisaka, predpostavlja se i najstarija u našoj zemlji,otvorena 1924.godina.

Specijalni rezervat prirode „Bagremara“

Još jedan biser Bačke Palanke jeste i rezervat „Bagremara“. On se nalazi u Vojvodini, u zapadnoj Bačkoj, severno od naselja Bačka Palanka. Samo stanište je smešteno sa desne strane puta Bačka Palanka – Odžaci.

Skoro 100 odsto površine prekriveno je šumom, a „Bagremara“ danas predstavlja kulturu bagrema sa vrlo malo hrasta lužnjaka i crnog oraha.
Bogata flora nije jedino što krasi ovaj rezervat, već i dobra fauna, a naročito retki insekti.

Dvorac Dunđerski

Na samom ulazu u Čelarevo, na prostranoj ravnici, nalazi se jedan od dvoraca nekada nadaleko čuvene porodice Dunđerski. Dvorac, koji teritorijalno pripada opštini Bačka Palanka, je najveća znamenitost mesta posle Drugog svetskog rata.

Do 1946. Godine bio je u vlasništvu porodice Dunđerski, a onda im je oduzet, a porodica po popisu oduzete imovine nije tražila povraćaj ovog dvorca.

Restauriran je 2000. i 2003. godine, nameštaj dvorca i fasada same zgrade. 1970. stavljen pod zaštitu kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Muzej „Sremska kuća“

U blizini Bačke Palanke, u Neštinu, nalazi se i seoska kuća u kojoj je živela srpska porodica u 18. veku.

Sremska kuća se vodi kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju zato što se u njoj verodostojno može videti kako su živeli vojvođanski Srbi u 18. veku. Građena je u takozvanom bondruk sistemu sa drvenim stubovima od hrastovine. Oblepljena je blatom, a pokrivena trskom, dok je kvalitet gradnje i te kako očigledan.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Srbija Danas / Foto: Saša Džambić,Marko Pudić, Stojan Maleš, Radovan Popović

Pročitajte i ovo

Petar Čelik, bodibilding as: Posetiću lekara kad ne budem više mogao da treniram

Višestruki svetski i evropski prvak u bodibildingu, minulog vikenda je na svetskom takmičenju osvojio sedamnaesto …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.