субота, 6 јуна, 2020
Насловна / Вести / Лични банкрот последње решење за презадужене

Лични банкрот последње решење за презадужене

Нема тачних података колико је грађана Србије тренутно у озбиљним финансијским проблемима и који месецима не испуњавају своје обавезе.

Процењује се да их има око 150.000. Да ли је неко од њих, без обзира о коликом броју је реч, током протеклих годину дана искористио лични банкрот, такође нема података.

Из Народне банке Србије Дневнику је одговорено да је ово питање, без усвајања посебног закона, ипак решено Стратегијом за решавање проблематичних кредита, па и сада наши грађани могу уколико то сматрају као решењем да прогласе лични банкрот.

„Стратегијом за решавање проблематичних кредита, коју је Влада Србије усвојила у априлу 2015. године, предвиђена је процена потребе, изводљивости и избора тренутка увођења личног стечаја, у контексту унапређења оквира за вансудско решавање дугова и хипотеке. Све надлежне институције које су учествовале у изради Стратегије усагласиле су се да потреба, изводљивост и избор тренутка увођења оквира за лични стечај у Србији морају бити пажљиво размотрени, као и да увођење таквог оквира није непосредни приоритет. Истичемо да НБС подржава опрезан приступ сагледавања опције увођења личног стечаја у домаћи правни оквир“, наведено је у одговору НБС.

Држава још увек процењује начин увођења личног стечаја у правни оквир, али то не значи да личних банкрота у Србији нема. Из дана у дан портал Добош пун је огласа о продајама станова, кућа, њива, машина, локала, фабрика грађана који су задужене, а немају финансијске могућности да редовно измирују обавезе.

Иначе, у свету постоје два концепта личног стечаја – англосаксонски и континентални. Тако у Америци, када појединац западне у дужничку кризу, продаје му се целокупна имовина, а дугови се по окончању стечаја отписују. Према европском моделу, презадужени грађанин се предаје у руке супервизора, продаје му се имовина, али он наставља да ради и отплаћује дуговања. Суперизор одређује суму новца која је грађанину дужнику довољна за преживљавање, а одређен је и списак ствари које се не могу продати као што су одећа, обућа и други предмети за личну употребу, храна и огрев за три месеца за њега и његову породицу. Све друго иде на добош.

Шта доноси, а шта односи лични банкрот?

Ако би појединци прогласили лични банкрот, то би за њих значило да добијају стечајног управника који ће одредити колико им је новца потребно за основно преживљавање, а све остало одлази на отплату старих дужничких обавеза. Лични банкрот појединцу помаже да измири обавезе, али то никако не значи брисање старих обавеза нити њихов отпис. У исто време, лични банкрот му омогућава финансијски нови почетак после релативно кратког периода, а то га подстиче на измирење дугова.

Но, и када измири старе обавезе и поново постане солвентан, банке према њему остају опрезне и неповерљиве па је отуда шанса да поново добије кредит веома мала, јер подаци остају записани у Кредитном бироу.

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.